Utorak, Prosinac 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP PORTADA: "CVIJET KAMENA-PRIČA O PAŠKOJ ČIPKI", DRUGO IZDANJE

Tiskano je drugo izdanje knjige Josipa Portade „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ što je prva monografija paške čipke. U Kneževoj ulici, tijekom programa „Prikaz načina života u Pagu na početku 20. stoljeća“ održano je prigodno predstavljanje knjige na kojem su o knjizi govorili Josip Portada i Dijana Vuleta, urednica knjige i ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.

 

-Za svakog izdavača, kao i za autora, tiskanje drugog izdanja knjige je velik uspjeh i veliko priznanje koje dolazi od onih koji su najvažniji, a to su čitatelji. Knjigu su dobro prihvatili prije svega ljubitelji Paga, paške čipke kao i oni koji žele doznati više o paškoj čipki, a upravo se u ovoj knjizi mogu pronaći svi važni podaci o toj jedinstvenoj rukotvorini koja se u Pagu izrađuje preko pet stoljeća, rekla je Dijana Vuleta.

Pri završetku je prijevod knjige na ruski, a do jeseni bi trebali biti gotovi i prijevodi na slovački i njemački jezik. Drugo izdanje knjige „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ bit će izloženo na nekoliko domaćih i inozemnih izložbi i sajmova knjiga.

 

Knjiga sadržava dvadeset osnovnih poglavlja: „Legenda o paškoj čipki“, „O gradu Pagu“, „Paška čipka je jedinstvena rukotvorina“, „Događaji važni za nastanak paške čipke“, „Čipkarstvo u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite“, „Čipkarske škole u Pagu“, „Nacrti paške čipke“, „Zlatne ruke paških čipkarica“, „Vrste i oblici paške čipke“, „Dijelovi paške čipke“, „Pribor za izradu paške čipke“, „Postupak izrade paške čipke“, „Proslava 100 godina od utemeljenja Čipkarske škole“, „Prvi međunarodni festival čipke-Pag 2010.“, „Paška čipka-kulturno dobro Republike Hrvatske i dio nematerijalne kulturne baštine svijeta“, „Nastavak tradicije“, „Društvo paških čipkarica Frane Budak“, „Galerija paške čipke“, „Paška čipka prikazana je na brojnim izložbama“ i „Čipkarica za sva vremena-skulptura na Dominikanskom trgu“.

Drugo izdanje knjige „Cvijet kamena-priča o paškoj čipki“ sufinancirali su Grad Pag i Zadarska županija, a sponzori su tvrtke Questor d.o.o. Zagreb i Omnimerkur d.o.o. Gornji Stupnik.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika