Petak, Siječanj 15, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ŽIVOTINJSKI SVIJET OTOKA PAGA: BABOR

Na Pagu živi nekoliko vrsta guštera, a među njima je posebno zanimljiv babor. U stručnoj literaturi babor se češće naziva blavor. Latinski naziv mu je Ophisaurus apodus. Babor je gušter bez nogu, nalik zmiji. Živi na livadama, na poljima i na krševitom području na kojem nema raslinja. Naraste do jednog metra. Smeđe je boje koja je na donjem dijelu svjetlija.

 

Tijelo mu je prekriveno krupnim i tvrdim rožnatim ljuskama koje mu služe kao zaštita, olakšavaju mu disanje i sprečavaju gubitak vode. Ima vrlo izražene oči s pokretljivim kapcima što, primjerice, zmije nemaju. Na bočnoj strani tijela ima udubljenje koje mu omogućava lakše disanje. Udubljenje je prekriveno sitnijim ljuskama.

U susretu s baborom mnogi pomisle kako su naišli na zmiju. Zbog toga ga neki, iz straha, uništavaju što je velika šteta jer je babor potpuno bezopasna i vrlo korisna životinja. Sve zmije, pa tako i otrovnice, izbjegavaju  područje na kojem živi babor jer su mu omiljena hrana, a lako ih savlada. U borbi sa zmijama njegova prednost je brzina, savršena pokretljivost i ljuske koje zmija ugrizom ne može probiti. Uz zmije, babor se hrani miševima, štakorima, puževima, skakavcima i raznim kukcima. Na prvi pogled izgleda tromo i nespretno, ali njegovo kretanje je fascinantno. Kreće se izuzetno brzo i izvanredno izbjegava prepreke.

No, pri skrivanju u grmlje gotovo uvijek radi istu pogrešku. Rep mu ostaje vidljiv i izložen. Izloženost repa za babora nije fatalna. Ukoliko mu ga neka životinja otrgne, on ponovno izraste. U opasnosti, babor, kao i drugi gušteri, sam sebi otkida rep. Babori se pare u proljeće, a ženka polaže jaja iz kojih se izgledu mladi. U Hrvatskoj babori žive na obali Jadrana i na otocima, a njihova staništa se nalaze na cijelom Balkanu i u Turskoj.

Prema stručnoj literaturi, babor spada u porodicu puzaša (Anguidae), razred gmazova (Reptilia), rod blavori (Ophisaurus). Babora koji je poslužio kao model za fotografiranje bez ikakvih pomagala je ulovio paški ovčar i ronilac Toni Sabalić koji je još jednom dokazao svoju  brzinu i spretnost. Nakon fotografiranja, babor je pušten na mjestu na kojem je ulovljen.

 

 

 

 

Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika