Nedjelja, Prosinac 06, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

FENOMENI: S PAGA SE MOGAO DOBRO PROMATRATI PRIVIDNI PRELAZAK VENERE PREKO SUNCA

U zoru 6. lipnja Venera je prividno prešla preko Sunca što je, kako navode u Zvjezdarnici u Zagrebu, bio najznačajniji astronomski događaj u 2012. godini. Iz Hrvatske se tranzit mogao vidjeti u završnoj fazi, odnosno kada je Venera već bila na krajnjem, gornjem dijelu Sunca. S Paga je pogled na ovaj nebeski fenomen, tranzit Venere preko Sunca, bio izuzetno lijep.

 

Vedro nebo i ne pretjerano visoka vlažnost zraka omogućili su promatranje ovog nebeskog fenomena koji će se ponoviti tek za 105. godina, u noći od 10. na 11. prosinca 2117. godine. U trenutku izlaska Sunca Veneru se moglo vidjeti i bez pomagala, ali uz korištenje zaštitnih filtera kakvi se, primjerice, koriste pri promatranju pomrčine Sunca. No, to je trajalo vrlo kratko. Tranzit je završio oko 07:00 sati. Venera je najsjajnija planeta Sunčevog sustava koja se može vidjeti sa Zemlje, a u Hrvatskoj se naziva i zvijezda Danica jer se vidi ujutro i kasno poslijepodne kada na nebu, prividno, nema drugih planeta i zvijezda. Venera je bila dobro poznata najstarijim poznatim narodima, a njeno kretanje pratilo se i prije desetak tisuća godina. Primjerice, Maye su, uz Sunce, Mjesec i Merkur, za izračun određenih vremenskih (kalendarskih) razdoblja, koristili i kretanje Venere koju su, kao i mnogi drugi stari narodi, smatrali posebno važnom.

Planete Merkur i Venera  su najbliže Suncu, a treća od njih je  Zemlja. Prividno Merkur i Venera prolaze iznad ili ispod Sunca, a kada se jedna od te dvije planete nađe na crti između Zemlje i  Sunca, na Suncu se vidi mala crna točka koja se pomiče kako se pomiče i planeta. To se dogodilo u zoru 6. lipnja. Taj je događaj s Paga promatralo nekoliko astronoma amatera iz Italije i Njemačke i dva profesionalna astronoma iz Engleske. Pag ih je oduševio zbog izuzetno čistog zraka i vrlo dobrih položaja s kojih se može promatrati nebo.


Tekst i foto: Josip Portada

 

 

 

 

 

 

Mjesec nad Pagom pred izlazak Sunca

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika