Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SVETOJANJ-jedan od najljepših dijelova otoka Paga

Oko tri kilometra od Stare Novalje nalazi se jedna od najljepših uvala s poluotokom na otoku Pagu, okrenuta prema Velebitu. To je Svjetojanj. Uvalu ljeti posjećuju brojni nautičari koji uživaju u izuzetno lijepom krajoliku, čistom moru, ribolovu, kupanju i sunčanju, ali i u obilasku okolnog krajolika koji je izuzetno zanimljiv.

 

U blizini se nalazi velika lokva za napajanje ovaca za koju se donedavno smatralo kako je nastala prirodnim putem, skupljanjem oborinskih voda na nepropusnoj podlozi. Međutim, istraživanja sve više potvrđuju pretpostavku kako je lokva umjetno napravljena. Svetojanj je zanimljiv i zbog bizantske utvrde koja je izgrađena u 6. stoljeću, u doba cara Justinijana. U isto vrijeme je izgrađena bizantska utvrda i na mjestu crkve Sv. Jurja iznad grada Paga.

Istočno Rimsko Carstvo, koje je tada vladalo Pagom, izgradnjom utvrda kakva je Svetojanj osiguravalo je istočno-jadranski plovni put koji je bio jedan od tada najvažnijih trgovačkih pravaca. Uz Svetojanj su vezane i neke otočne legende, a po tome se može suditi kako je to područje za stanovništvo Kisse i Novalje, a vjerojatno i cijelog otoka, imalo neko mistično značenje. U Novalji je do 4. st. postojala jaka ranokršćanska zajednica, a Novalja je bila i središte biskupije. Što je u tom kontekstu za rane kršćane u Novalji i Kissi značio Svetojanj nije poznato, ali činjenica je da je to područje imalo neko posebno značenje.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika