Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Zmije na Pagu: RIĐOVKA

Na Pagu živi nekoliko vrsta zmija, otrovnica i onih koje nisu otrovne. Premda se često smatra kako na Pagu od otrovnica najviše ima poskoka, prema znanstvenim radovima, najviše ima riđovki. Većina ljudi se boji zmija, pa tako i riđovki, međutim, zmije nisu toliko opasne ili agresivne kako se to uobičajeno smatra.

 

Zmija može ugristi samo ako se osjeća napadnutom. Ugriz riđovke kod čovjeka izaziva bol, otjecanje, mučninu i povraćanje, no za zdrave odrasle osobe ugriz nije opasan po život, ali se  ipak preporuča liječnička pomoć. Ugriz riđovke nije opasan kao ugriz poskoka. Vrsni ronilac, ribar i ovčar Toni Sabalić veliki je ljubitelj životinja, posebno onih koje se ne viđaju često, a među takve spadaju i riđovke. Uhvatio je jednu na svojem pašnjaku i to rukom.
-Na pašnjaku se nalazi lokva i riđovke, kao i mnoge druge životinje, dolaze na vodu. Tada ih se može lijepo promatrati, kaže Toni Sabalić.
Riđovku koju je uhvatio, donio je na fotografiranje s brnjicom i tako je riđovka na nekoliko minuta postala manekenka.
-Mogu kontrolirati njeno kretanje, ali je ipak bolje ako ima brnjicu jer tada ne može otvoriti usta, kaže Toni.
I tako je, s brnjicom na ustima, riđovka-manekenka izazvala veliku pažnju prolaznika. Toni je znatiželjnike podučio kako se zmije ipak ne trebaju hvatati.
-Za hvatanje zmije potrebna je spretnost i brzina, ali najbolje ih je pustiti na miru. Ponekad se poigram sa zmijom jer to volim i nakon toga je pustim. Od toga zmija nema nikakve posljedice, rekao je Toni.
Prema podacima iz rada „Zmije Hrvatske“ riđovka može narasti do 90 cm, no najčešća veličina je oko 60 cm. Riđovka-manekenka koju je Toni Sabalić donio na fotografiranje bila je dugačka oko 70 cm i kao većina riđovki imala je cik-cak liniju na leđima. Boja tijela riđovki može biti različita, što ovisi o spolu i vrsti. Mužjaci su bijelo sivi s crnim uzorcima jakog kontrasta, dok su ženke smeđe ili crvenkaste s tamnim uzorcima, bez jakih kontrasta. Riđovke se najčešće zadržavaju uz bare, na ravnicama, u otvorenim šumama, na rubovima polja, uz ograde, na močvarnim livadama. Brzo se kreću, osobito kada love plijen, ali svoju brzinu nerado koriste za putovanja na veće daljine. U vrijeme parenja ili pred hibernaciju prelaze prosječno oko 200 metara, a samo ponekad oko 2 km. Hrane se malim sisavcima, pticama, gušterima i žabama. Iz hibernacije se bude pred parenje, koncem travnja ili početkom svibnja. Mužjaci se bude prvi i traže mjesto za parenje, a kada ga pronađu, tjeraju suparnike glasnim siktanjem i nasrtajima.

Nekoliko je paških ovčara svjedočilo borbi mužjaka za teritorij. Prizor su opisali kao nestvaran i krajnje neobičan i to odgovara istini. Naime, mužjaci u borbi dignu prednji dio tijela i uvijaju se jedan oko drugoga jer pokušavaju jedan drugom pritisnuti glavu uz tlo. Pri uvijanju gotovo se posve usprave što je doista neobičan prizor. Ženke se pare svake druge godine, a na svijet donose od tri do dvadeset mladih. Ženka do kolovoza ili rujna nosi mlade u trbuhu u kojem nema mjesta za hranu i kroz to vrijeme ne jede. Mladi imaju zube s otrovnim i žlijezdama i sposobni su sami hvatati plijen. Ljubitelji terarijskih životinja vole riđovke jer im hibernacija razmjerno dugo traje, žive oko deset godina i ne trebaju previše hrane.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika