Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAG KROZ STOLJEĆA: Kakvu su odjeću nosili Pažani

Na temelju starih crteža, povijesnih dokumenata, raznih zapisa i starih fotografija mogu se rekonstruirati promjene u načinu odijevanja stanovnika Paga kroz stoljeća. Povjesničar, arheolog i ravnatelj Muzeja starina u Splitu Francesco Carrara (1812.-1854.) je, za boravka na Pagu, dao izraditi crteže Paškinje i Pažanina u tradicionalnoj nošnji koji su objavljeni u knjizi „La Dalmazia descritta“ 1846. godine.

Ti su crteži u Pagu dobro poznati i često su motivi na raznim promidžbenim i ukrasnim materijalima. Paškinja je ukrašena nakitom, naušnicama u obliku elipse (ročini), troslojnim peružinima (ogrlicom od peružina), na lijevoj ruci ima tri, a na desnoj jedan prsten. Pažanin je obučen u tamno plave suknene uske hlače, ima tamno plavi kaparan i bijelu raskopčanu košulju. Jednak crtež postoji i s crnima hlačama i s crnim kaparanom. Ženska odjeća je vrlo slična onoj koju su nosile Paškinje 1905. godine kada ih je, pred Zbornom crkvom Marijinog Uznesenja, fotografirala nadvojvotkinja Maria Josefa. Na crtežima iz 16. i 17. stoljeća prikazani su Paškinje i Pažani u renesansnoj odjeći koja je, kao i odjeća na crtežima u knjzi „La Dalmazia  descritta“, bila živih boja. Do 18. stoljeća postojala je velika razlika u načinu odijevanja plemstva i puka. Plemstvo je nosilo odjeću od skupih materijala, najčešće od svile, a dominirala je crvena boja. U srednjem vijeku europsko plemstvo je prihvatilo hlače koje su bile dio barbarske odjeće. Hlače su nosili i plemići u Pagu. Obavezan dio plemićke odjeće bio je i široki ogrtač. Plemići su odjeću ukrašavali skupim krznom, uglavnom od hermelina, ponekad i od vjeverice. Nosili su kožnu obuću s izraženim vrhovima koje se punilo vunom. Plemkinje su nosile dvije vrlo uske haljine pripijene uz tijelo, a gornja haljina je imala široke rukave ukrašene krznom. Prorez između rukava otkrivao je dio ispod vrata (široki dekolte). Veliki prorez bio je i na leđima. Plemkinje su nosile visoke šešire s dugačkim prozirnim velom. Sredinom 18. stoljeća počele su se gubiti razlike u odijevanju plemstva i puka. Pod utjecajem protureformacije, mnoge Paškinje su nosile odjeću crne boje, kotule i fuštane.

Kotule i fuštani su u 19. stoljeću gotovo potpuno potisnuli svaku drugu vrstu ženske odjeće. Tamna odjeća je pokrivala cijelo tijelo, osim lica. Na starim, uglavnom obiteljskim fotografijama vidi se kako su Paškinje i Pažani izgledali u 19. stoljeću. Muškarci su nosili kaparan, kaban, tamne hlače, bijelu košulju ponekad ukrašenu leptir mašnom. Žene su nosile dugačke, crne haljine s visokim okovratnikom. Dječaci su do 16. godine nosili kratke hlače, bijelu košulju, visoke cipele i kratke kapute. Djevojčice su nosile kratke, uglavnom sive suknje, vunene čarape, široke, bijele košulje i kratke kapute. Na početku 20. stoljeća način oblačenja Paškinja i Pažana se potpuno promijenio. Muškarci su prestali nositi kaparane i prihvatili su klasična odijela, koja su do tada nosili plemići. Uz odijelo nosila se bijela košulja i kravata. Mnoge djevojke i žene su kotule i fuštane zamijenile s tada modernim, laganim haljinama, svilenim šalovim i malim šeširima ukrašenim perjem. Zimi su nosile šarene haljine i kratke kapute ukrašene krznom. Tridesetih godina 20. stoljeća žene su počele nositi i hlače. Šezdesetih godina 20. stoljeća u Pagu više nije bilo djevojaka u fuštanima niti muškaraca u kaparanima. Muškarci su potpuno odbacili kaparane, no neke žene su zadržale odjeću koju su nosile kao djevojke. Tako je, na kraju 20. stoljeća, u Pagu bilo stotinjak žena koje su nosile kotule i fuštane.

 

Više u knjizi J. Portada "Prošlost Paga u slikama i zapisima"

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika