Petak, Listopad 30, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

IZ PROŠLOSTI: Kratki Priuliev opis Paga od svibnja 1603. godine

AddThis Social Bookmark Button

Od 19. stoljeća u raznim se zapisima nalaze opisi Paga, no od 19. stoljeća unatrag vrlo je malo opisa Paga pa je zato svaki od njih dragocjen.

Jedan od najstarijih opisa Paga, makar ne i pretjerano opširan, ali ipak zanimljivi, zabilježen je u spisima Mihovila Priulia (1547.-1603.), vicentinskog biskupa koji je breveom pape Klementa VIII imenovan apostolskim pohoditeljem. Priuli je boravio u gradu Pagu od 20. do 25. 5. 1603. godine, a umro je samo dva i pol mjeseca nakon odlaska iz Paga.

 

Priuli je u Pag, kako se navodi, došao brodom i prošao je Morlački kanal (Velebitski kanal). Kaže kako na otoku nema stabla osim poneke murve, a ima nešto šljiva i smokava, a zbog jake bure nema drugih plodova. Tvrdi kako Pag ima najbolje vino. Na otoku ima nešto žita, prosa i ječma. Meso je rijetko, ali jako dobro. Sa zapada grada su brda i zaljev sv. Nikole. Sa sjevera je brdo sv. Jurja, s istoka je otvoren otok, s juga otok i brda. Grad je okruglog oblika, ima nove kamene zidine i šest kula. Glavni prihodi Pažana su sol i tkanje vunenog platna zbog obilja vune i razvijenog ovčarstva.

Priuli (ili njegov pisar) nisu imali osobito dobru moć zapažanja. U svibnju 1603. godine Pag je okruživalo devet, a ne šest kula, no kako je došao brodom, tri su mu izmakle pogledu, vjerojatno one koje s morske strane nisu bile vidljive, a to su bile kule raspoređene od današnjih Vangrada i Podmira do Muraje (na kraju Katina). U svibnju je u Pagu bilo obilato mesa svake vrste, osobito govedine, svinjetine i janjetine i zbog toga nije jasno zašto je Priuli zapisao kako je u Pagu meso rijetko. Ne spominje lozu, ali kaže kako Pag ima najbolje vino. Zanimljiv je Priuliev opis Južne vale. Na tom je dijelu Paga vidio otok i to ponavlja dva puta. Južna uvala je bila i ostala plitka i na njoj su, kao i danas, bile soline. No, što je mogao biti otok? Po nekim oporukama moglo bi se zaključiti kako su se barem neke soline doista nalazile na otoku ili je jednostavno od 20. do 25. 5. 1603. godine bila velika oseka i plitka Južna vala je Priuliu izgledala kao otok.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika