Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Ivan Mirković (1893.-1988.), kipar i slikar

AddThis Social Bookmark Button

Slikar i kipar Ivan Mirković rođen je u Pagu 17. listopada 1893. godine. Izradio je kip Jurja Dalmatinca koji se nalazi na Branimirovoj obali i poprsje Bartula Kašića koje je postavljeno na Trgu Petra Krešimira IV. Ivan Mirković je Pučku školu pohađao u Pagu, a klasičnu gimnaziju u Zadru i Splitu.

Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Pragu u klasi Otta Oskara Španiela, a za vrijeme studija učio je i od Vlahe Bukovca. Najčešće je slikao ribarske motive i dalmatinske krajolike, a povremeno i mrtvu prirodu koristeći se pri tome raznim slikarskim tehnikama. Određeni broj njegovih slika nalazi se u sjedištu paške gradske uprave. Veći dio života proveo je u Splitu gdje je radio kao učitelj na nekoliko srednjih škola.

 

Bavio se kiparstvom, karikaturom i slikarstvom. U razdoblju od 1917. do 1959. godine u Splitu je imao dvanaest samostalnih izložbi slika, plastika i karikatura. Samostalno je izlagao u brojnim europskim gradovima, a sudjelovao je i na nizu skupnih izložbi. Imao je i dvije retrospektivne izložbe. Izradio je memorijalne spomenike u Trogiru, Sinju, Podgori, Dugom Ratu, Visu, Pagu i Skopju. Potomak je najveće paške plemičke obitelji Mirković koja je imala palaču čije se jugozapadno krilo nalazilo na Katinama, a ostali dio u današnjoj ulici Ivana Mirkovića. Poslije Drugog svjetskog rata palača obitelji Mirković je nacionalizirana i jednim dijelom pretvorena u dječje odmaralište. Ivan Mirkovć je često dolazio u Pag, a velika mu je želja bila da se u Pagu otvori galerija njegovih radova. Za tu namjenu je Pagu poklonio slike, poprsja i kipove. Posljednji puta bio je u Pagu 1984. godine. Umro je 4. siječnja 1988. godine u Splitu.


 

(Opširna biografija Ivana Mirkovića nalazi se u knjizi Josipa Portade "Rod kamena")

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika