Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

CESTA PAG-KOŠLJUN: Oko 800 godina to je bio put prema izlaznoj luci Paga

AddThis Social Bookmark Button

Cesta Pag-Košljun izgrađena je u 19. stoljeću proširenjem postojećeg puta i bila je prva cesta na otoku. Cesta je bila dugačka 5, 2 km i široka od 2, 5 do 5,0 metara (danas je dugačka 4, 4 km zbog djelomičnog skretanja izvorne ceste na uzvisini kod Košljuna).

 

Do Košljuna, kao izlazne luke Paga, iz Starog grada je postojalo više putova, no danas su poznata samo dva-jedan koji je pretvoren u cestu i drugi koji je vodio uz rub područja Gradac i preko područja Proboj. Na starim pomorskim kartama iz 14. i 15. stoljeća, ali i kasnije, uz Šimune i Košljun nalazi se crtež trgovačkog broda što je bila oznaka za siguran pomorski prolaz.

O prošlosti Košljuna se malo zna, no pronađeni ostaci građevina u moru sjeverozapadno od naselja upućuju na zaključak kako je Košljun bio znatno veći nego što je danas. Košljun se spominje u brojnim dokumentima, među ostalima i u opisu događaja od 23. srpnja 1413. godine kao jedino važno naselje uz grad Pag. Put koji je, do gradnje ceste, vodio od Starog grada do Košljuna bio je širok od 0,80 m do 1, 5 m i njime su mogli prolaziti ljudi te natovareni volovi, konji, mazge i magarci. Tim su putem Pažani dolazili do Košljuna gdje ih je čekao jedrenjak koji je, kako među ostalima navodi i Bartol Kašić, vozio do otoka Molata i nakon toga dalje do drugih mjesta. Na jednom od klesanika (koji su se nekada nalazili uz cijeli uspon/spust ceste), stoji natpis s godinom 1805. što je vrijeme dolaska Francuza u Pag. Početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada su jedrenjake zamijenili motorni brodovi, cesta je proširena i poboljšana. Tada je cesta Pag-Košljun dobila svoj konačni oblik. Od Košljuna do Paga i od Paga do Košljuna je vozila diližansa što potvrđuju razni izvori, a među ostalima i M. Suić. Diližansa je bila natkrivena putnička i poštanska kočija, a vukla su je dva ili četiri konja. U odnosu na zaprežna kola, diližansa je bila znatno udobnija i brža. U njoj je moglo stati između šest i osam putnika, a ponekad su putnici stajali i na prostoru za prtljagu ili su se držali postrance. Zabilježeno je kako su, kada je bilo više putnika nego što ih je moglo stati u diližansu, žene putovale diližansom, a muškarci su išli pješice. Jedna zaprežna kola za koje se s velikom vjerojatnošću može pretpostaviti kako su vozila na relaciji Pag-Košljun i danas postoje i nalaze se u dvorištu jedne privatne kuće. Vrlo dobro uređena i ukrašena diližansa se u Pagu nalazila do druge polovice 20. stoljeća, no nije poznato gdje je nestala. Gotovo 800 godina cesta Pag-Košljun je bila glavna otočna prometnica i njome su prošla brojna pokoljenja Pažana. Danas se cesta Pag-Košljun naziva „starom cestom“ i vrlo je lijepa biciklistička staza, a sve češće je i šetalište.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika