Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Letinica-nekada omiljena biljka za cvjetne ukrase, ali i dešpete

AddThis Social Bookmark Button

Na prostranim brdskim površinama, osobito na onima što su koso položena prema moru, sredinom svibnja razbudi se jedna vrsta mediteranskog bilja.

To se bilje, tko zna od kada, u Pagu naziva letinica. No, neki tvrde kako je taj naziv nastao tek sredinom 20. stoljeća. U svakom slučaju, radi se o biljci koja je nekada bila nezaobilazan dio cvjetnih ukrasa u kućama. Dan ili dva nakon što se ubere, niti ove biljke promijene oblik, zakovrčaju se i postanu nalik na razbarušenu kosu. Osušena može trajati godinama, ali je problem što se na njene nježne niti lako nakuplja prašina, a nekada je poseban problem bio što se na nju nakupljao i dim iz peći na drva. Zbog toga se kao ukras držala od svibnja do prosinca. Ova je biljka nekada služila i za igru i za dešpete.

Za to je bilo potrebno nabrati stručak koji se vezao na sredini i pri dnu. Donji izdanak, onaj bez niti, bi se namočio u blato, kreč ili ljepilo. Tada bi se to bacalo na stropove, fasade, na nadstrešnice, uglavnom kada se htjelo napraviti neki dešpet. Letinica je lagana i ostala bi visjeti. Sredinom proljeća letinica ukrašava otočne površine, osobito rano ujutro ili kasno popodne kada se iskošena svjetlost sunce prelijeva preko nježnih izdanaka ove lijepe biljke. No, koja je to zapravo biljka?

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika