Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

STARA PAŠKA JELA: Kaštradina s kiselim kupusom

AddThis Social Bookmark Button

Mnoge vrste voća, povrća, mahunarki i žitarica stari Pažani, kao i ostali Europljani do prije 300 do 400 godina nisu imali.

Zbog toga su i jela bila bitno drugačija od današnjih. Premda se danas u restoranima nude različita tradicionalna jela, malo je onih doista starih i izvornih. Naime, temelj gotovo svakog jela u Pagu bio je kupus, svjež ili ukiseljen. Bez kupusa život je bio nezamisliv. Kupus se uzgajao u vrtovima i na poljima i imala ga je gotovo svaka obitelj, a ukoliko bi urod bio slab, kupus se nabavljao u Lici. Kupus se pripremao sa suhim mesom, a jedno od najčešćih zimskih jela bila je kaštradina (sušeni ovčji but) s kupusom.

O načinu pripremanja kaštradine s kupusom postoji zapis od „kuvarke kod Mirkovića Mare“ od 28. 6. 1876. godine (prilagođeno književnom jeziku i skraćeno).

U veliku posudu se stavlja voda i malo soli i čeka se da voda postane mlaka. Tada se u vodu stavlja kiseli kupus, prije toga ispran. Kada se kupus lagano opusti, dodaje se kaštradina koju se prije toga dobro ispere kako jelo ne bi bilo preslano. Nakon što se kupus i meso skuhaju, u posebnoj se posudi poprže tri do četiri veća komada slanine. Slanina se prži bez ulja, na vlastitoj masnoći. Dodaje se kapula i luk (češnjak). Kada se sve to poprži u posudu se stavlja kuhani kupus i kaštradina i doda se ocat i voda po potrebi. Jelo se kuha uz miješanje, a doda se i malo brašna. Kada sve prokuha (digne kužej), jelo se vadi s vatre i poslužuje.

Od 18. stoljeća, kada je na Pag stigao krumpir i razni začini ovo je jelo, kao i mnoga druga slična, obogaćeno novim sadržajima. Kiseli kupus se kuhao s krumpirom i s mesom, a kada je jelo bilo napola kuhano, dodavao se zgnječeni pomidor (rajčica), lovorov list i papar.

Kaštradina s kiselim kupusom je ukusno jelo, no stari Pažani ga nisu pripremali samo zbog toga nego i zato što je moglo trajati nekoliko dana, posebice ako bi se dodavalo više kvasine, što je bio čest slučaj. Ono što možda stari Pažani nisu znali (ili su naučili iz iskustva) je da je ovo jelo vrlo zdravo. Kiseli kupus, luk (češnjak) i kapula sadržavaju C vitamine, a kvasina brzo vraća snagu što je umornom težaku, ovčaru, solaru ili ribaru bilo najvažnije. Također, u ovom je jelu bilo dovoljno, ali ne previše masnoća, te dovoljne količine bjelančevina.

Potrebni sastojci za četiri osobe:

-kaštradina od oko 1 kg, pola kilograma kiselog kupusa, feta slanine (oko 15 dkg), 3 komadića luka (češnjaka), 2 glavice kapule, 2 veće žlice brašna, sol, pola litre kvasine.

Za suvremen način pripremanja ove vrste jela pola litre kvasine je previše i nepotrebno tako da se može staviti znatno manja količina.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika