Ponedjeljak, Siječanj 18, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Pčelarica-jedna od najljepših ptica na otoku Pagu

AddThis Social Bookmark Button

Jedna od najljepših ptica na Pagu je pčelarica, ptica iz reda modrivrana, a latinski naziv joj je Meropidae („Ptičji svijet Jadrana“). Jedna je od najljepših ptica u Europi. Zbog žarkih i lijepih boja perja podsjeća na tropske ptice. Donji dio tijela pčelarice je plavo-zelene boje, a gornji dio je crveno-smeđe boje. Ispod kljuna ima žutu mrlju. Pored oka perje joj je zatamnjeno što nalikuje crnom povezu. Ima vitko tijelo i izdužena središnja repna pera, a krila su joj šiljasta. Kljun je savijen prema dolje. Pčelarica je dobar letač. Brzo mijenja smjer leta, a ako puše lagani vjetar, ponekad zastane i lebdi i tada djeluje izuzetno lijepo. Premda je izgledom drugačija od većine ptica, u prirodi se teško zamijeti jer se zadržava na područjima na kojima ima cvijeća i zelenila i u takvom, šarenom okruženju se dobro skriva. Pčelarica se hrani kukcima koje lovi u letu, slično kao i lastavica. Omiljena hrana su joj pčele i zbog toga je mnogi smatraju štetočinom.

Zanimljivo je da pčelarice gnijezda ne rade na stablima ili u grmovima nego u rupama koje naprave u mekoj zemlji, na okomitom terenu. Ženka snese od dva do šest jaja bijele boje. Pčelarice žive u manjim ili većim kolonijama koje se ponekad nalaze vrlo blizu jedna drugoj, ali i kada su blizu, jedna kolonija nema dodira s drugom kolonijom. Mužjak i ženka ostaju zajedno i nakon parenja, često i cijeli život, a dok se odmaraju na granama stiješnjeni su jedno uz drugo. Ima ih 26 vrsta. Uglavnom žive u Africi, a neke vrste u proljeće sele u južnu i jugoistočnu Europu. Ima ih i u Australiji i na Novoj Gvineji. Pčelarica je zaštićena. Na Pagu je zabilježeno dvadesetak  kolonija pčelarica.

 

Veće kolonije se nalaze na središnjem dijelu otoka, a manje su na zapadnom i na sjeveroistočnom dijelu otoka. Jedna osobito velika kolonija je na području Sv. Marka. Za ljubitelje promatranja ptica, pčelarica je idealna. Lako ju je pratiti u letu ili promatrati kada se spusti na grane uz livade pune cvijeća. Neobično je simpatična dok hoda jer se gega poput male guske. Također, vrlo je zanimljiva kada se čisti (kupa) u pijesku jer tada brzo lamata krilima i prevrće se. Za ljubitelje fotografije pčelarica je idealna, a treba je, s namještenim fotoaparatom u rukama, pogledom pratiti dok leti. Pčelarice često zastanu u letu, nekoliko sekundi se zadrže na jednom mjestu i lebde i tada ih je najbolje fotografirati.

 

Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika