Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM-1. i 2. 8. 2015. U STAROM GRADU

AddThis Social Bookmark Button

Stari grad u Pagu u subotu i nedjelju 1. i 2. kolovoza oživjet će srednjovjekovne borbe, predstave, performansi s konjima, srednjovjekovne bitke za Stari grad, viteški turniri i brojni drugi sadržaji koji će Pažane i njihove goste na trenutak vratiti u srednji vijek.

Posjetitelji će moći uživati u ljepotama obnovljenih tradicijskih vrijednosti srednjeg vijeka, povijesnog razdoblja u kojem je Pag nastao i živio do 15. stoljeća.  Na arheološkom području Stari grad, na lijepim livadama podno citadele na kojoj se ponosno uzdiže crkva sv. Marije iz 13. stoljeća, održat će se 5. Paški srednjovjekovni sajam, središnja kulturološka i povijesna manifestacija na otoku Pagu na kojoj će se prikazati brojne srednjovjekovne igre i srednjovjekovni plesovi,  razna natjecanja te prikaz srednjovjekovne bitke. Atraktivan i autentični ambijent starog grada Paga na dva dana će oživjeti na način kako je nekada živio, s pučankama, pučanima, plemkinjama, plemićima, gradskim stražarima, streličarima, Paškim alkarima, knezom i gradskim vijećnicima. Stari grad je arheološko područje na kojem je od 10. do 15. stoljeća postojao grad Pag i na tom području se nalaze ostaci ulica, trgova, bedema, obiteljskih kuća, Kneževe kuće, Gradske vijećnice, ostaci brojnih crkvi, skladišta soli i ostaci luke.  Pag je imao i svoju vojsku, svoje galije što je bilo potrebno za obranu grada i stanovnika od povremenih napada i općenito zbog sigurnosti, a kroz gotovo cijeli srednji vijek Pag se borio za svoju samostalnost i za vlastitu upravu. U srednjem vijeku Pažani su se bavili trgovinom, proizvodnjom soli, vina, vune, ribarstvom, lovom, stočarstvom i brodogradnjom. Uz to su se, prema ondašnjim običajima, i zabavljali . Igrale su se brojne igre i održavali su se turniri među kojima je najdugovječnije bilo natjecanje u gađanju anela, odnosno Paška alka. Paški srednjovjkovni sajam se organizira kako bi se potakla obnova srednjovjekovnih igara, natjecanja te kako bi se pridonijelo oživljavanju arheološkog područja Stari grad. Na sajmu će, kao domaćini, nastupiti udruga Paška alka, te brojni gosti, Udruga Red čuvara grada Zagreba, Red vitezova Ružice grada, Dubovački streličari, Kliški uskoci, Šibenska gradska straža, Udruga Stari zanati i Udruga Lipicanska barokna raskoš.  U program će se prikazati srednjovjekovno oružje, oprema, te atraktivna srednjovjekovna borba, predstava Lov na vještice,  prikaz srednjovjekovnog obrtništva,  srednjovjekovni plesovi , turnir u steličarstvu i u srednjovjekovnim igrama.  Tijekom cijelog dana 1. i 2. kolovoza posjetitelji će moći razgledati srednjovjekovni sajam i srednjovjekovne tabore, a u 20 sati počinje večernji program s nizom srednjovjekovnih borbi, turnira, predstava i plesova. Djeca i odrasli moći će uživati u srednjovjekovnom vrtuljku i jahanju na ponijima i konjima.

 

Na kraju sajma svi sudionici će sudjelovati u prikazu srednjovjekovne bitke u znak sjećanja na brojne slične događaje koji su se događali u starom gradu Pagu.  5. Paški srednjovjekovni sajam održava se u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag i Udruge Paška alka, a pod pokroviteljstvom Grada Paga i Zadarske županije.

 

Program:

9:00-24:00 sajam srednjovjekovnih zanata i gastronomije, srednjovjekovni tabori

20:00 Udruga Paška alka, srednjovjekovni plesovi

Udruga stari zanati, predstava Lov na vještice (nedjelja)

20:30 Red čuvara grada Zagreba, predstavljanje oružja i opreme, srednjovjekovna borba

21:00 Red vitezova Ružice grada, predstava Legenda o Ružici

21:30 Šibenska gradska straža i Kliški uskoci, predstavljanje oružja

22:00 Udruga Paška alka, turnir u srednjovjekovnim igrama

22:30 Dubovački streličari, streličarski turnir za poljubac djeve bajne

23:00 prikaz srednjovjekovne bitke

--------------------------------------------------------------------------

 

Udaljenost Pag-Stari grad 1,3 km

Izvanredna vožnja za trajanja sajma (Pag-Stari grad, Stari grad-Pag)

Polazne stanice: Pag-autobusno stajalište na Goliji i Stara riva  18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00

Stari grad: 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika