Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP PORTADA: "HOD PO KARTICAMA"-O pronalasku ostataka broda iz 18. stoljeća (14. 12. 2004.)

NOVALJA- Novalja postaje sve atraktivnije arheološko područje, napori uloženi u nova istraživanja stalno donose nove rezultate.  U akvatoriju Novalje su prije nekoliko dana pronađeni ostaci potonulog  broda koji je odmah izazvao pažnju, prije svega podmorskih arheologa. Za sada se pretpostavlja kako se radi o brodu koji je početkom 18. stoljeća nastradao u havariji. Ostatke broda pronašli su članovi ronilačkog društva «Amfora» iz Stare Novalje i o pronalasku su obavijestili Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Stručnjaci su istražili lokalitet s potopljenim brodom i zaštitili ga.  Ostaci broda se, kako je potvrđeno, nalaze  pola milje od nedavno pronađenog velikog nalazišta amfora iz 1. stoljeća n. e. i oko milju i pol od trajektne luke Žigljen. Premda će nalazište potopljenog broda trebati detaljnije istraživati, za sada je poznato kako se radi o brodu koji je potonuo u 18 stoljeću što stručnjaci zaključuju po bakrenoj oplati broda koja se koristila u tom stoljeću. Na dnu mora su pronađena i dva željezna sidra te niz keramičkih posuda koje, kao i brod, vjerojatno datiraju iz ranog 18. stoljeća. Po podacima koji su do sada prikupljeni, zaključuje se kako je brod doživio havariju, dogodio se brodolom, međutim, još se ne zna kome je brod pripadao i prema kojoj luci je plovio. Pretpostavlja se kako se radi o većem trgovačkom brodu. Stručnjaci iz Odjela za podvodnu arheologiju su, uz pomoć  apsolventa arheologije Igora Mihaljeka, lokalitet pravno zaštitili, sve je dokumentirano i  snimljeno. Zbog daljnjih istraživanja izvađeno je nekoliko predmeta koji su se nalazili oko ostataka broda. U izradi podvodnih fotografija pronađenog potonulog broda sudjelovali  su  Ranko i Vedran Frka i Tonći Najec iz Splita.

 

U Novalji kažu kako će se ostaci nalazišta postaviti u  Gradskom muzeju u Novalji. Gradski muzej u Novalji tako će postati bogatijim za niz novih eksponata. Kako se istovremeno odvijaju arheološka istraživanja rimskog grada Kisse, koji je uslijed potresa potonuo u 4. stoljeću, a već je prije pronađeno bogato nalazište amfora, Gradski muzej u Novalji mogao bi, u skoroj budućnosti biti jedan od najatraktivnijih na Kvarneru, ali i u Hrvatskoj. Naime, već je do sada u Novalji pronađeno arheološkog materijala koji stručnjacima s raznih područja, a ponajviše arheolozima, omogućava istraživanje prošlosti Novalje, koja je, po svemu sudeći, bila iznimno zanimljiva. Valja stoga pohvaliti gradsku upravu Novalje koja je smogla snage i sredstva za uređenje Gradskog muzeja, jedinog na otoku Pagu, jer je zahvaljujući tome na otoku ostalo vrijedno arheološko blago.

 

Članak je objavljen u "Slobodnoj Dalmaciji" (prosinac 2004. godine)

Autor: Josip Portada


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika