Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Potpuna pomrčina Sunca 1. kolovoza

AddThis Social Bookmark Button

Kako najavljuje Zvjezdarnica Zagreb, u petak, 1. kolovoza na nebu će se dogoditi razmjerno rijedak fenomen-potpuna pomrčina Sunca. Potpuna pomrčina dogodit će se između 9:15 i 10: 30 sati kada će se Sunce u svom prividnom gibanju oko Zemlje u zviježđu Lava naći u konjunkciji s Mjesecom. Kako je rekao Gustav Kren, stručni suradnik u zagrebačkoj Zvjezdarnici, na području Hrvatske vidljivost potpune pomrčine Sunca bit će oko deset posto.

Preporučio bih svima koji vole ovakve nebeske fenomene da počnu promatrati nebo oko devet sati i strpljivo čekaju jer pojava neće dugo trajati, samo desetak minuta,“ rekao je Kren.

Potpuna pomrčina Sunca počet će u Sjevernoj Americi, prijeći će preko Sjevernog pola, prolazit će iznad Norveške i Švedske i završiti na azijskom kontinentu, kod Japana. Posljednja potpuna pomrčina Sunca koja se u cijelosti mogla promatrati iz Hrvatske dogodila se 11. kolovoza 1999. godine. Tada je za promatranje pomrčine bilo potrebno koristiti zatamnjene naočale ili zatamnjeno staklo kakvo se koristi pri zaštiti od zavarivanja. Premda će ova potpuna pomrčina Sunca 1. kolovoza biti znatno slabija od one od 11. kolovoza 1999. godine, pri promatranju se ne smije koristiti dalekozor ili teleskop ako nemaju posebnu filtarsku zaštitu.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika