Utorak, Prosinac 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

MALA GOSPA U PAGU: VJERSKI BLAGDAN I DIO OBIČAJA

U Pagu je svečanim liturgijama i zavjetnom procesijom u kojoj je sudjelovalo oko tri tisuće vjernika s cijelog otoka, obilježen blagdan Male Gospe. Liturgije i procesiju predvodio je novi paški župnik don Zdenko Milić. Procesijom je kip Majke Božje prenijet iz Zborne crkve Marijinog Uznesenja u Pagu u crkvu Sv. Marije u Starom gradu gdje će ostati do Velike Gospe iduće godine.

Kip Majke Božje nosili su muškarci obučeni u tradicionalnu narodnu nošnju, a pred kipom su išli članovi DVD-a Pag u svečanim odorama. Uz kip Majke Božje bile su i članice crkvenog zbora. Zavjetna procesija za blagdan Velike Gospe i za blagdan Male Gospe u Pagu se održava od 1855. godine. Te godine se u Pagu pojavila epidemije tifusa i kolere od koje je umrlo nekoliko stotina stanovnika. Pažani su se danima molili Majki Božjoj za spas i prije dolaska ljetnih vrućina, bolest je nestala. Pažani su tada položili zavjet da će za svaki blagdan Velike Gospe kip Majke Božje u procesiji prenositi u Pag te da će kip za blagdan Male Gospe, također u procesiji, prenositi u svetište u Starom gradu. Nakon procesije i mise na Trgu Petra Krešimira IV. je održan zabavni program na kojem su nastupili Duo „Kumpanji“ iz Paga te folklorna skupina, glazbenici i plesači iz Slavkova u Češkoj.

Blagdan Male Gospe je nekada u Pagu imao posebno značenje. Nakon Male Gospe je počinjala intrada, berba grožđa, a u to su vrijeme, u Obrovcu, Gospiću i na Sušaku, Pažani nabavljali namirnice koje se nisu proizvodile na otoku. Blagdan Male Gospe označavao je završetak ljetnih radova i početak priprema za jesen i zimu. Berba grožđa na Pagu više nema značenje kakvo je nekada imala, a nema više ni sezonske trgovine. No, blagdan Male Gospe, kao vjerski blagdan, ali i kao običaj, i danas ima veliko značenje, a zavjetna procesija je  veliki i važan događaj.


 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika