Srijeda, Prosinac 02, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

Pag - Zanimljivosti

Pčelarica-jedna od najljepših ptica na otoku Pagu

AddThis Social Bookmark Button

Jedna od najljepših ptica na Pagu je pčelarica, ptica iz reda modrivrana, a latinski naziv joj je Meropidae („Ptičji svijet Jadrana“). Jedna je od najljepših ptica u Europi. Zbog žarkih i lijepih boja perja podsjeća na tropske ptice. Donji dio tijela pčelarice je plavo-zelene boje, a gornji dio je crveno-smeđe boje. Ispod kljuna ima žutu mrlju. Pored oka perje joj je zatamnjeno što nalikuje crnom povezu. Ima vitko tijelo i izdužena središnja repna pera, a krila su joj šiljasta. Kljun je savijen prema dolje. Pčelarica je dobar letač. Brzo mijenja smjer leta, a ako puše lagani vjetar, ponekad zastane i lebdi i tada djeluje izuzetno lijepo. Premda je izgledom drugačija od većine ptica, u prirodi se teško zamijeti jer se zadržava na područjima na kojima ima cvijeća i zelenila i u takvom, šarenom okruženju se dobro skriva. Pčelarica se hrani kukcima koje lovi u letu, slično kao i lastavica. Omiljena hrana su joj pčele i zbog toga je mnogi smatraju štetočinom.

Opširnije: Pčelarica-jedna od najljepših ptica na otoku Pagu

 

NOVI SUVENIR GRADA NOVALJE TEMELJI SE NA IZNIMNO VRIJEDNOM RELIKVIJARU IZ 4. STOLJEĆA

AddThis Social Bookmark Button

Novalja je dobila još jedan originalan suvenir! Riječ je o suveniru temeljenom na relikvijaru iz 4. stoljeća koji je pronađen na području Novalje. U suradnji Arheološkog muzeja Zadar i Grada Novalje osmišljen je novi i originalni suvenir temeljen na relikvijaru iz Novalje. Ovaj vrijedan relikvijar iznimnog povijesnog značenja, ukrašen prikazom Krista i apostola čuva se u Arheološkom muzeju Zadar. Pronađen je u Novalji te potjeće iz 4. stoljeća. Suvenir je izrađen u radionici Arheološkog muzeja Zadar, a izradio ga je muzejski tehničar Frane Šunić.

 

 

 

 

 

 

Prijenos: Visit Novalja, e-zadar

 

U VELJAČI 2012. GODINE BILO JE NAJHLADNIJE ZIMSKO RAZDOBLJE NA PAGU-NA PLAŽAMA SU OTOČANI SKUPLJALI RIBU

AddThis Social Bookmark Button

U veljači 2012. godine na Pagu se dogodila zima kakva do tada nije zabilježena. Bura je puhala orkanskog jačinom, na udare i preko 250 km/sat, a na Ledeniku, području na sjevernom dijelu otoka, uz Velebitski kanal, temperatura zraka se spustla do -22 stupnja.

Opširnije: U VELJAČI 2012. GODINE BILO JE NAJHLADNIJE ZIMSKO RAZDOBLJE NA PAGU-NA PLAŽAMA SU OTOČANI SKUPLJALI RIBU

 

UDRUGA PAŠKA ALKA JE SUDJELOVALA NA SREDNJOVJEKOVNOM SAJMU U ŠIBENIKU

AddThis Social Bookmark Button

Udruga Paška alka je uspješno sudjelovala na „Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku“ koji je održan od 4. do 6. 9. 2015. godine. Članovi Paške alke su izveli niz srednjovjekovnih i renesansnih plesova te su sudjelovali u drugim dijelovima programa.

Opširnije: UDRUGA PAŠKA ALKA JE SUDJELOVALA NA SREDNJOVJEKOVNOM SAJMU U ŠIBENIKU

   

PAF: JOSIP PORTADA I "KAMEN I SNOVI"-IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U CRKVI SVETOG JURJA

AddThis Social Bookmark Button

U sklopu Pag Art Festivala, u crkvi Svetog Jurja u Pagu, otvorena je 35. samostalna izložba fotografija Josipa Portade pod nazivom „Kamen i snovi“.  Portada je član ULUPUH-a, HND-a, IFJ-a i grupe Otočni fotografi, a izlagao je u eminentnim prostorima kao što su Muzej Mimara, Moderna galerija Josip Račić, NSK-a i Galerija ULUPUH-a u Zagrebu, Centar vizualnih umjetnosti u Lovranu, Galerija Principij i Narodna čitaonica u Rijeci, Kneževa palača, Galerija HDLU-a i Galerija Crkve sv. Petar i Andrija Stari u Zadru, Centar vizualnih umjetnosti u Rovinju, Narodni muzej u Labinu i u Galeriji M 21 u Pečuhu u Mađarskoj.

Opširnije: PAF: JOSIP PORTADA I "KAMEN I SNOVI"-IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U CRKVI SVETOG JURJA

 

JOSIP PORTADA, 35. SAMOSTALNA IZLOŽBA POD NAZIVOM KAMEN I SNOVI-CRKVA SVETOG JURJA U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Josip Portada, 35. samostalna izložba pod nazivom Kamen i snovi. Crkva Svetog Jurja od 31. 7. do 5. 8. 2015.

Opširnije: JOSIP PORTADA, 35. SAMOSTALNA IZLOŽBA POD NAZIVOM KAMEN I SNOVI-CRKVA SVETOG JURJA U PAGU

   

PAG ART FESTIVAL OVE GODINE U PAGU, NOVALJI I U KOLANU

AddThis Social Bookmark Button

Unatrag 17 godina PagArtFestival pod umjetničkim vodstvom pijanista Lovre Pogorelića dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste …Od ovoga ljeta ne samo u Pagu, nego i u Novalji i Kolanu.

 

Opširnije: PAG ART FESTIVAL OVE GODINE U PAGU, NOVALJI I U KOLANU

 

PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM-1. i 2. 8. 2015. U STAROM GRADU

AddThis Social Bookmark Button

Stari grad u Pagu u subotu i nedjelju 1. i 2. kolovoza oživjet će srednjovjekovne borbe, predstave, performansi s konjima, srednjovjekovne bitke za Stari grad, viteški turniri i brojni drugi sadržaji koji će Pažane i njihove goste na trenutak vratiti u srednji vijek.

Opširnije: PAŠKI SREDNJOVJEKOVNI SAJAM-1. i 2. 8. 2015. U STAROM GRADU

   

U MAĐARSKOJ JE OTVORENA IZLOŽBA INTERAKCIJE-PRIKAZ HRVATSKE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

AddThis Social Bookmark Button

U petak, 17. srpnja u 17 sati u Pečuhu u Mađarskoj otvorena je velika ULUPUH-ova izložba INTERAKCIJE – Suvremena primijenjena umjetnost iz Hrvatske. Izložba se održava u Galeriji M21 unutar Kulturne četvrti Zsolnay. Izložba ostaje otvorena do 17. kolovoza.

Opširnije: U MAĐARSKOJ JE OTVORENA IZLOŽBA INTERAKCIJE-PRIKAZ HRVATSKE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

 

UDRUGA PAŠKA ALKA I CRKVENI ZBOR IZVELI PRIKAZ UTEMELJENJA GRADA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

Novi grad Pag utemeljen je 18. svibnja 1443. i u spomen na taj dan u Pagu je održan prigodni program. Na Trgu Petra Krešimira IV. Udruga „Paška alka“ izvela je prikaz utemeljenja grada Paga, onako kako je to izgledalo 18. 5. 1443. godine. U prikazu utemeljenja sudjelovali su i članovi crkvenog zbora. Članovi Udruge „Paška alka“ izveli su srednjovjekovne plesove na koreografiju Sanje Petrovski iz Zadarskog plesnog ansambla.

Opširnije: UDRUGA PAŠKA ALKA I CRKVENI ZBOR IZVELI PRIKAZ UTEMELJENJA GRADA PAGA

   

Stranica 1 od 14

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika