Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PAŠKO KULTURNO LJETO: U KULI SKRIVANAT ODRŽANA JE ETNO VEČER S MLAĐOM SKUPINOM KUD-A DRUŽINA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a u sklopu manifestacije „Paško kulturno ljeto“, u kuli Skrivanat u Pagu održana je Etno večer na kojoj su nastupili članovi mlađe skupine KUD-a „Družina“ koji su pred brojnom publikom izveli tanac po starinski i tanac po paški i pučku dramu „Paška Robinja“. Na Etno večeri nastupila su dvadeset dva člana mlađe skupine KUD-a „Družina“. Plesači tanca po starinski i po paški bili su obučeni u tradicionalne narodne nošnje grada Paga, a izvođači „Paške Robinje“ bili su obučeni u narodnu nošnju i u odore turskih vojnika. Plesače je na mišnjicama pratio Darijo Šupraha. „Paška Robinja“ je jedina pučka drama u Hrvatskoj i u Pagu se neprekidno izvodi već najmanje dva stoljeća. Nekada se izvodila samo za vrijeme karnevala, no s vremenom je postala neovisna od karnevala i izvodi se u raznim prigodama.  „Pašku Robinju“ podučava Dragica Fabijanić, a tanac po starinski i tanac po paški podučavaju Antonija Maržić i Ivo Šupraha. Nastup mlađe skupine KUD-a „Družina“ bio je dobro uigran i bez pogreške.
-Vježbamo jednom tjedno tijekom cijele godine, a prije nastupa vježbamo  češće, rekla je Dragica Fabijanić.
Za dobar nastup kakav je bio u kuli Skrivanat, uz dugotrajan rad, potrebna je i suradnja između izvođača.   
-Mlađa skupina odlično funkcionira. Jako su dobra ekipa, privatno se dobro slažu i puno se druže i ta povezanost se osjeti na nastupima, rekla je Antonija Maržić.
KUD „Družina“ ima stariju, srednju i mlađu skupinu. Mlađa skupina koja je nastupila na Etno večeri na jesen će postati srednja skupina i zbog toga se primaju novi članovi koji će upotpuniti mjesta u mlađoj skupini. Program Etno večeri vodila je Ines Zubović, učenica srednje škole. Mlađa skupina KUD-a „Družina“ nastupila je na dječjim festivalima u Zadru i Šibeniku te na raznim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon nastupa na Etno večeri pripremat će se za skorašnji nastup u Zagrebu. Kako je rekla Sanja Maržić, predsjednica KUD-a „Družina“, mlađa skupina će 21. srpnja nastupiti na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu gdje će izvesti tanac i „Pašku Robinju“. KUD „Družina“ djeluje šezdeset godina i njeguje tradiciju izvođenje tanca po starinski i tanca po paški te izvođenja „Paške Robinje“. Članovi KUD-a „Družina“ sudjelovali su u raznim svečanim prigodama, folklornu tradiciju grada Paga predstavljali su na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a redovito sudjeluju u programu zimskog i ljetnog paškog karnevala.

 


Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika