Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOGAĐAJI: PROJEKT "PAG-SREDNJOVJEKOVNI GRAD" I PAŠKA SREDNJOVJEKOVNA TRŽNICA

AddThis Social Bookmark Button

Nakon višemjesečnih priprema u Pagu je, u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag, a pod pokroviteljstvom Grada Paga, održano prvo predstavljanje projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ sa sudiniocima u srednjovjekovnim odorama, a prvi puta je na Trgu Petra Krešimira IV. bila uređena Paška srednjovjekovna tržnica na kojoj su se prodavale fritule, Paški sir, vino i rakija.

 

U programu je sudjelovalo dvadesetak članova i članica grupe „Paška alka“, Ansambl „Minstrel“ iz Zagreba, „Paška sirana“,  UO „Roko“ i obrt Nade Maljković. Svi sudionici programa bili su obučeni u srednjevjekovne odore. Uz stol „Paške sirane“, na kojem se prodavao Paški sir, bila je Martina Pernar-Škunca, voditeljica marketinga u „Paškoj sirani“ . Djelatnici UO „Roko“ prodavali su vino i rakiju, a Nada Miljković je sa svojim pomoćnicama pripremala fritule. Program je počeo povorkom koja je, sa zastavom „Pag-srednjovjekovni grad“ i „Paška alka“, uz bubnjanje dobošara, obišla paške ulice i obalu i došla na Trg Petra Krešimira IV. U povorci su sudjelovala i djeca obučena u dječju srednjovjekovnu odjeću koja su nosila baklje. Na Trgu Petra Krešimira IV. članovi ansambla „Minstrel“ su svirali renesansnu glazbu i pjevali renesansne pjesme, a članovi „Paške alke“, obučeni u odore streličara, gradskih stražara, gradskog vijećnika, paškog alkara, dobošara, plemkinja, plemića, pučanki i pučana su šetali ili sjedili uz stolove na kojima su se prodavale fritule, Paški sir, vino i rakija.
-Za ovaj smo se program dugo pripremali. Na temelju starih dokumenata izrađene su odore kakve su se u Srednjem vijeku nosile u Pagu te je nabavljeno oružje za paškog alkara, gradske stražare i za streličare. Okupljena je grupa „Paška alka“ koja je nositelj programa. Ovo je bilo prvo predstavljanje projekta „Pag-srednjevjekovni grad“ i zadovoljni smo jer je publika pokazala veliko zanimanje za srednjovjekovne odore i za pašku srednjovjekovnu tržnicu, rekla je Ivana Portada, v. d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije Pag.
Predstavljanje projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ održat će se i u kolovozu.
-Ovo je na neki način bila generalna proba za program koji će se održati u kolovozu jer će tada biti više sadržaja i više sudionika, a program će se održati u Pagu i u Starom gradu. U kolovozu će se, uz predstavljanje srednjovjekovnih odora i Paške srednjovjekovne tržnice te uz izvođenje renesanse glazbe i renesansnog plesa, održati prikaz borbe s mačevima i prikaz natjecanja u streličarstvu, rekla je Ivana Portada.
Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“  velika je novost u ljetnim programima u Pagu.
-Ovim projektom želimo prikazati Pag na drugačiji način nego što se to do sada radilo i uz to pokazati da Pag ima dugu i bogatu prošlost. Prvo predstavljanje projekta s odorama i Paškom srednjovjekovnom tržnicom bilo je vrlo uspješno. Posebno mi je drago što su program gledali brojni turisti i što su se fotografirali sa sudionicima programa koji su bili obučeni u srednjovjekovne odore. Program je privukao veliku pažnju, bio je zanimljiv i to je poticaj da nastavimo s projektom onako kako smo planirali, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ radi se u tri dijela.

U prvom dijelu su napravljene srednjovjekovne odore i postavljena je Paška srednjovjekovna tržnica. U drugom dijelu projekta napravit će više srednjevjekovnih odora, obnovit će se srednjevjekovne igre i okupit će se grupa za izvođenje srednjovjekovnog plesa i glazbe. U trećem dijelu projekta obnovit će se Paška alka. Organizatori očekuju da će Paška alka postati jedan od najvažnijih ljetnih programa u Pagu.


 

 

 

 

 

 

 

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika