Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U OPĆINSKOM SUDU U PAGU JE UKINUT KAZNENI ODJEL-ZNAČI LI TO POČETAK KRAJA PAŠKOG SUDA?

AddThis Social Bookmark Button

U Općinskom sudu u Pagu ukinut je Kazneni odjel što je potaklo nagađanja o mogućem ukidanju suda. Tome su pridonijele i glasine kako bi se uskoro moglo ukinuti i računovodstvo. Ukidanje Kaznenog odjela u Općinskom sudu izaziva zabrinutost među građanima, a u paškoj gradskoj upravi se pitaju što ukidanje Kaznenog odjela znači za daljnji rad Općinskog suda u Pagu.
-Zabrinuti smo zbog ukidanja Kaznenog odjela na Općinskom sudu u Pagu, ali i zbog načina na koji je to napravljeno. O tome nitko nije obavijestio gradsku upravu niti Gradsko vijeće koje predstavlja stanovništvo Paga. Odluka je donesena bez našeg znanja, tako da nemamo nikakvih informacija zbog čega je to učinjeno. Negodovanje građana je opravdano jer je, slučajno ili ne, u vrijeme Vlade SDP-a u Pagu ukinut Dom zdravlja, a u vrijeme kada je ponovno na vlasti SDP u Općinskom sudu u Pagu je ukinut Kazneni odjel, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Moguće ukidanje Općinskog suda jedna je od glavnih tema razgovora u Pagu. Slijed događaja uspoređuje se s onim kada je ukinut Dom zdravlja. Tada se najprije govorilo o reorganizaciji i rekonstrukciji, a onda je posve neočekivano i gotovo bez ikakvog obrazloženja donesena odluka o ukidanju Doma zdravlja. Odluka je donesena bez upoznavanja javnosti o razlozima ukidanja, a nikoga se u Pagu nije pitalo što o tome misli. Na jednak način je postupilo i Ministarstvo pravosuđa pri ukidanju Kaznenog odjela na Općinskom sudu u Pagu. U paškoj gradskoj upravi nitko nije očekivao takvu odluku. Naime, Grad Pag je uložio 150. 000 kuna u uređenje zgrade suda i na izmjeni stolarije u uredima Zemljišnoknjižnog odjela, a pribavljena je i građevinska dozvola za nadogradnju drugog kata na zgradi Općinskog suda. Međutim, umjesto gradnje drugog kata i stvaranja uvjeta za kvalitetniji rad, ukinut je Kazneni odjel.
-Očito nekome nije u interesu da u Pagu postoje pravosudne i druge državne institucije jer da nismo uložili velika sredstva u uređenje gradskog prostora u ulici Josipa bana Jelačića, izgubili bi i Urede državne uprave. Uložili smo i u uređenje zgrade suda i očekivali smo da će ministarstvo iskoristiti to što imamo građevinsku dozvolu za nadogradnju zgrade, ali zgrada se ne uređuje već je umjesto toga donesena odluka o ukidanju Kaznenog odjela, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Prve posljedice ukidanja Kaznenog odjela osjetili su oni koji su trebali potvrdu o nekažnjavanju. Za dobivanje potvrde potrebno je prijeći 100 kilometara i izgubiti jedan ili dva radna dana. Potvrdu, koja je obična formalnost, ne šalje se poštom već je mora podići podnositelj zahtjeva. Kakve će biti druge posljedice ukidanja Kaznenog odjela tek će se vidjeti. No, najgore je ako ukidanje Kaznenog odjela znači početak kraja Općinskog suda u Pagu. Općinski sud u Pagu nadležan je za četiri jedinice lokalne samouprave, za gradove Pag i Novalju te za općine Povljanu i Kolan, odnosno za oko 11. 000 stanovnika. Gotovo četvrtina stanovništva uključena je u neki oblik parničnog postupka i može se samo zamisliti što bi značilo da oko 2. 000 stanovnika otoka Paga mora putovati na rasprave u Zadar. Troškovi sudskih postupaka bi se višestruko povećali, a otočani bi gubili mnoge radne dane jer se rasprave često odgađaju, što znači ponovni dolazak, a gotovo redovito kasne, a to znači više izgubljenog vremena od predviđenog.
-Neshvatljivo je da netko uopće može pomisliti na ukidanje suda u Pagu jer to stanovnike Paga dovodi u izuzetno težak položaj. Putovanje u Zadar je velik trošak, a za neke rasprave trebalo bi putovati  nekoliko puta. Ukidanje suda značilo bi i gubitak dvadesetak radnih mjesta što je za Pag izuzetno velik broj, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
U paškoj gradskoj upravi navode kako je tradicija sudstva u Pagu stara nekoliko stoljeća. U Statutu Paške općine iz 1443. godine navodi se način izbora sudaca i način sudovanja. U Pagu se, po pravilima Statuta Paške općine sudovalo do pada Mletačke Republike 1797. godine, a nakon toga je utemeljen sud koji se organizacijski do danas tek neznatno mijenjao. Tradicija sudstva u Pagu postoji najmanje šest stoljeća.
-U bogatoj prošlosti Paga sud ima posebno značenje, a veliko značenje ima i danas i to Ministarstvo pravosuđa ne može zanemariti, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
O značenju pravosuđa u Pagu i Statuta Paške općine govorio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, kada je, kao pokrovitelj predstavljanja prijevoda Statuta posjetio Pag.
-Od Ministarstva pravosuđa ćemo tražiti objašnjene zbog čega je ukinut Kazneni odjel i što to znači za daljnji rad suda. Odnos Ministarstva prema Pagu je neprihvatljiv i uz zahtjev za objašnjenje dostavit ćemo i protestno pismo u ime svih građana Paga koji s pravom strepe zbog mogućeg ukidanja suda, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
U vrijeme rasprava o racionalizaciji sudova u Hrvatskoj, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović je bila zagovornica ostanka Općinskog suda u Pagu, a dok je bila ministrica pravosuđa, obnova zgrade Općinskog suda uvrštena je u državni proračun. No, njeni slijednici u Ministarstvu pravosuđa očito imaju drugačije stavove o Općinskom sudu u Pagu. Tajnovito djelovanje Ministarstva pravosuđa, koje o svojoj odluci nije obavijestilo javnost, među građanima izaziva nelagodu i strah da bi se na jednak način, tajnovito i tiho, mogao ukinuti Općinski sud.
-Mi, nažalost, ne možemo utjecati na odluke Ministarstva pravosuđa, ali možemo pokazati svoj stav i neslaganje s ukidanjem Kaznenog odjela, kao i sa svim drugim odlukama koje bi mogle voditi ukidanju Općinskog suda u Pagu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
U paškoj gradskoj upravi navode kako će iskoristiti sva zakonska sredstva za opstanak Općinskog suda u Pagu.

 

Tekst i fotografija: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika