Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

UZ PRIGODNU SVEČANOST OTVORENO JE "PAŠKO KULTURNO LJETO 2012." KOJE ĆE TRAJATI DO 11. RUJNA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je, uz prigodnu svečanost, otvoreno „Paško kulturno ljeto“ koje će se trajati do 11. rujna. Na svečanom otvorenju sudjelovali su Gradska glazba Pag, Pakoške mažoretkinje iz Pakoštana, sopranistica Marijana Radić i pijanist Filip Fak. U velikoj dvorani Kneževog dvora postavljena je izložba fotografija i crteža pod nazivom „Pag-srednjovjekovni grad“.

 

Manifestaciju „Paško kulturno ljeto“ otvorio je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.  
-Grad Pag ima bogatu povijest, kulturu i  tradiciju i s time se ponosimo. Dio te naše bogate prošlosti, kulture i tradicije prikazat će se na manifestaciji „Paško kulturno ljeto“. Ove godine se raznim programima spajaju paška tradicija i novi kulturni trendovi. Uložili smo dosta napora i financijska sredstva kako bismo duh starog Paga približili i Pažanima i našim gostima. Iz bogatog programa „Paškog kulturnog ljeta“ treba posebno spomenuti projekt „Pag srednjovjekovni grad“. Cilj tog projekta je obnova Paške alke koja se u Pagu održavala stoljećima. Drugi, zanimljiv i vrijedan projekt je „Život u gradu Pagu na početku 20. stoljeća“ kojim se prikazuje kako se živjelo, radilo i zabavljalo u Pagu prije stotinjak godina. Ovim programima želimo prikazati vrijednosti koje Pag ima. Pag je povijesni grad s bogatom tradicijom i želimo sve to prikazati novim pokoljenjima naših Paškinja i Pažana, a ljeti i našim dragim gostima, rekao je gradonačelnik Fabijanić.  
Program svečanog otvaranja „Paškog kulturnog ljeta“ počeo je nastupom Gradske glazbe Pag i Pakoških mažoretkinja na ulicama i trgovima stare jezgre Paga. Otvaranje „Paškog kulturnog ljeta“ održano je na Trgu Petra Krešimira IV. U velikoj dvorani Kneževog dvora otvorena je izložba „Pag-srednjovjekovni grad“ na kojoj su izloženi crteži prof. Martine Brčić iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca te fotografije srednjevjekovnih odora. Odore su nosili mladići i djevojke uključeni o projekt „Pag-srednjovjekovni grad“, a fotografije su snimljene pred crkvom Sv. Marije i u dvorištu nekadašnjeg Franjevačkog samostana u Starom gradu te u kuli Skrivanat u Pagu. Izložbu je otvorila Rebeka Majhen, članica grupe „Paška alka“ koju je okupio Centar za kulturu i informacije Pag.
-Na izložbi su prikazani crteži profesorice Martine Brčić na temu srednjeg vijeka u Pagu te fotografije srednjovjekovnih odora koje su izrađene u sklopu projekta „Pag- srednjovjekovni grad“. Odore su izrađene prema starim opisima i crtežima. U pronalaženju opisa i crteža pomogli su stručnjaci s Filozofskog fakulteta u Zadru, a posebno profesor Miroslav Granić. Na fotografijama je prikazana odora gradskog vijećnika Paga, paškog alkara, streličara, dobošara, gradskih stražara, pučanki i pučana, plemića i plemkinja, te dječja srednjovjekovna odjeća. U snimanju fotografija sudjelovali su mladići i djevojke koji su uključeni u projekt „Pag- srednjovjekovni grad“ i Centar za kulturu i informacije Pag i Grad Pag im na tome zahvaljuju. Ovo je prvo predstavljanje odora kakve su se u srednjem vijeku nosile u Pagu, rekla je Rebeka Majhen.
Na izložbi je pripremljen domjenak s izvornim proizvodima Benediktinskog samostana Sv. Margarite u Pagu, baškotinima, paškim kolacićom i pandešpanjom te s pićima, samostanskom travaricom i samostanskim limončelom i bijelom kavom iz restorana „Na Tale“.

U atriju Kneževog dvora održan je koncert sopranistice Marije Radić koju je klaviru pratio pijanist Filip Fak. Sopranistica Marijana Radić diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji Zagreb-područni odsjek Rijeka u klasi prof. Miljenke Grđan. Igrala je u operama „Casanova u Istri“, „La Traviata“, „Šuma Striborova“, „Adriana Lecouvreur“, „Seviljski brijač“, „Ero s onoga svijeta“, „Madam Butterfly“ i drugima. Kao solistica sudjelovala je u predstavama baletnog ansambla „Pjesma nad pjesmama“ i „Diskretni šarm buržoazije“ Marijana Nećaka. Sudjelovala je i osvajala  nagrade na glazbenim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je u  HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Pijanist Filip Fak diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršavao se na „Scholi Cantorum“ u Parizu gdje je stekao „Diplome de Concert“. Kao solist je nastupao u Hrvatskoj, u mnogim europskim zemljama, u SAD-u i Kini. Surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom, Orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, Ansamblom Cantus i drugima. Osvojio je brojne nagrade, među ostalim nagradu Darko Lukić, Nagradu Grada Samobora, prvu nagradu na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, nagradu EPTA-e te nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Za uspjehe tijekom studija primio je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao umjetnički suradnik na pjevačkom te kao asistent na klavirskom odjelu Muzičke akademije u Rijeci. Publika je ispunila sva mjesta u atriju Kneževog dvora, a mnogi su stajali. Sopranistica Marija Radić je izvela niz poznatih opernih arija.

Centar za kulturu i informacije Pag je pripremio publikaciju s programom „Paškog kulturnog ljeta“ koja se dijelila posjetiteljima. U programu „Paškog kulturnog ljeta“ su kazališne predstave, koncerti, izložbe slika i fotografija, dječji karneval, kreativne radionice, predstavljanje projekta „Pag-srednjovjekovni grad“ te program „Prikaz života u gradu Pagu na početku 20. stoljeća“. Manifestaciju „Paško kulturno ljeto“ organizira Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.

Tekst i fotografije: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika