Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SNIMLJEN JE PRVI KOMPLET SREDNJOVJEKOVNIH ODORA ZA IZLOŽBU "PAG-SREDNJOVJEKOVNI GRAD"

AddThis Social Bookmark Button

U kuli Skrivanat održano je snimanje odora kakve su se u Srednjem vijeku nosile u Pagu. Snimanje je organizirao Centar za kulturu i informacije Pag, a u snimanju su sudjelovali članovi i članice grupe „Paška alka“. Fotografije će biti postavljene na izložbi „Pag-srednjovjekovni grad“. Prvo snimanje za izložbu održano je u Starom gradu i tada su snimljene odore pučanke i plemkinje.

Drugo snimanje održano je na Trgu Petra Krešimira IV. na dan otvorenja Trećeg međunarodnog festivala čipke. Tada su, uz odore pučanki i plemkinja, snimljene i odore gradskog vijećnika, streličara i dobošara.

U kuli Skrivanat su, uz odore plemkinja i pučanki, prvi puta snimljene odore pučana, plemića, gradske straže i paškog alkara. Uz to je snimljena i odjeća kakvu su u Pagu u Srednjem vijeku nosila djeca. Pri snimanju korišteni su mačevi, koplja i helebarda. Nakon više od 550 godina Velom ulicom je prolazio gradski vijećnik u srednjovjekovnoj odori, a u kuli Skrivanat su stajali stražari, kao u vrijeme kada je kula Skrivanat, uz kulu Kamerlengo, bila glavni dio obrambene strukture grada Paga.

Uz to, po prvi puta su Pagom prošli streličari, a nakon gotovo 300 godina zabljesnula je lijepa odora paškog alkara. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ pokrenuo je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, a vodi ga Centar za kulturu i informacije Pag.

Odore su izrađene prema starih opisima i crtežima,  a u pronalaženju stare dokumentacije pomagali su i povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zadru. Na temelju tih opisa crteže odora je izradila prof. Martina Brčić iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Pagu. Projekt „Pag-srednjovjekovni grad“ ima tri dijela. U prvom dijelu je prikupljena dokumentacija, izrađeni su crteži, napravljen je prvi komplet odora i oružje, a organizirat će se prikazivanje odora šetnjom po Pagu te u programu „Paška srednjovjekovna tržnica“.

U drugom dijelu projekta uigrat će se grupa za izvođenje renesansne glazbe i renesansnog plesa te će se obnoviti nekoliko srednjovjekovnih igara za koja su pronađena pravila, a u trećem dijelu obnovit će se Paška alka. U Paškoj alci uključit će se  srednjovjekovne odore, Paška srednjevjekovna tržnica i srednjevjekovne igre te renesansna glazba i ples. Centar za kulturu i informacije Pag planira gostovanje grupe „Paška alka“ na više manifestacija u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

 

Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika