Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DOGAĐAJI: U ORGANIZACIJI UHVDR-A PAGA UZ ZAVJETNI KRIŽ PAŠKIH BRANITELJA ODRŽANA JE PROSLAVA DANA SV. VIDA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji UHVDR-a Grada Paga na najvišem otočnom vrhu Sv. Vid, uz Zavjetni križ paških branitelja izgrađen u suhozidu i ukrašen pleterom, održana je proslava blagdana Sv. Vida na kojoj su nazočni bili članovi UHVDR-a Grada Paga, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, gradski vijećnici, predstavnici političkih stranaka, predstavnici gradskih institucija i brojni građani.

 

Svečanost su bili nazočni i gosti, Đani Bunja, dožupan Zadarske županije, Marko Miljanić, ratni zapovjednik Škabrnje, Željko Peran, predstavnik branitelja s otoka Raba, Pajo Brkljačić iz Kluba branitelja 118. brigade iz Gospića, Željko Dilber, prijatelj i kum generala Ante Gotovine i drugi. Proslava je počela misom koju je predvodio paški župnik don Igor Ikić.
-Jadan je narod koji ne poštuje svoje svetinje. Hrvatski narod je mali narod koji je ostavio svoj trag na svim područjima života. Moramo biti ponosni na svoju kulturu i tradiciju, a našu kulturu i tradiciju posebno moramo čuvati sada kada ulazimo u Europsku uniju, rekao je na propovijedi don Igor Ikić.

Nakon mise sudionike svečanosti pozdravio je Davor Fabijanić, predsjednik UHDVR-a Grada Paga.
-Ponosni smo na Zavjetni križ kojeg smo izgradili jer će trajno ostati i mlađim pokoljenjima će, kao i nama, biti simbol Domovinskog rata i sudjelovanja branitelja s cijelog otoka u Domovinskom ratu. Mi istinski branitelji i domoljubi izgradili smo ovaj Zavjetni križ na najvišoj točki otoka Paga kao mjesto molitve i okupljanja branitelja otoka Paga, ali i branitelja s Raba, iz Škabrnje, Zadra i Gospića, rekao je Davor Fabijanić.
Okupljenima se obratio i gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
-Okupili smo se kako bismo zajedno proslavili dan Svetog Vida. Ovo mjesto je simbolično na više načina. Na Svetom Vidu se nalazi crkvica koju su Pažani stoljećima posjećivali, u njoj su se molili, sklanjali se od nevremena i obnavljali je. Sveti Vid je i najviši vrh našeg otoka. Ovo mjesto smo izabrali za gradnju Zavjetnog križa paških branitelja. Vjerujem kako će budući naraštaji nastaviti tradiciju svetkovanja dana Svetog Vida, a od ove godine i prisjećanja na Domovinski rat, branitelje i naše generale koji su u njemu sudjelovali. Članovi UHVDR-a Grada Paga su inicirali gradnju Zavjetnog križa i pristupnog puta. Od inicijative do realizacije prošlo je samo nekoliko dana zbog izuzetnog odaziva i entuzijazma onih koji su gradili put i Zavjetni križ. U izgradnju su bili uključeni branitelji, Mjesni odbor Šimuni, te građani s područja Grada Paga. Izgradnjom pristupnog puta do ovog prekrasnog mjesta dobili smo i novu turističku stazu, te smo tako upotpunili i turističku ponudu Šimuna i cijelog Grada Paga. Naši preci su prepoznali vrijednost i ljepotu ovoga područja, obogatili su ga sakralnim sadržajima, a mi smo danas ovdje pored ovog lijepog Zavjetnog križa i siguran sam da će buduće generacije cijeniti ove naše sadašnje napore i isto tako na svoj način obogaćivati ovaj značajan dio Grada Paga, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Dožupan Đani Bunja je čestitao braniteljima na izgradnji Zavjetnog križa.
-Na Pagu se osjeća ljubav prema obitelji, radu, vjeri i domovini. Pokazali ste kako treba njegovati tradiciju i to je velika vrijednost ovog križa i ove svečanosti, rekao je Đani Bunja.   
Marko Miljanić, ratni zapovjednik Škabrnje čestitao je braniteljima s Paga što su inicirali gradnju spomen križeva na Kornatima i što su izgradili Zavjetni križ na vrhu Sv. Vid.
-Za neke je grijeh što volimo svoju domovinu, ali mi je volimo i to smo dokazali i to dokazujemo. U Škabrnji ćemo napraviti memorijalni muzej, sličan onome u Vukovaru i to će biti doprinos održavanju stalnog sjećanja na Domovinski rat, rekao je Marko Miljanić.
Zavjetni križ i crkva Sv. Vida, koja je izgrađena u 15. stoljeću, nalaze se na nadmorskoj visini od 348 metara. Početkom svibnja, u vrijeme gradnje Zavjetnog križa, od državne ceste Novalja-Pag do vrha Sv. Vid izgrađena je makadamska cesta dugačka oko četiri kilometra. Za sudionike svečanosti bio je organiziran prijevoz, međutim mnogi su na Sv. Vid došli pješice. Među onima koji su na vrh Sv. Vid došli pješice najstariji je bio 87-godišnji Josip Fabijanić iz Šimuna. Zavjetni križ dugačak je 24, širok 14 i visok 0, 8 metara. U izgradnji križa sudjelovalo je oko 200 branitelja, članovi DVD-a Pag, članovi Motokluba „Paška bura“, a među graditeljima bilo je i umirovljenika i učenika srednje škole. Križ je izgrađen nedaleko crkve Sv. Vida, a na njegovom gornjem dijelu klesari su izradili pleter.    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika