Utorak, Rujan 29, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SIRANA GLIGORA JE ZA SVOJ PAŠKI SIR DOBILA CHYRSTAL TASTE AWARD, NAJVEĆU SVJETSKU NAGRADU ZA KVALITETU I OKUS

AddThis Social Bookmark Button

Sirana Gligora iz Kolana u Bruxellesu je za svoj Paški sir dobila Chyrstal Taste Award što je najveća svjetska nagrade za okus proizvoda i tom je prigodom u Zadru održana konferencija za medije, a u kušaoncii  Sirane Gligora u Kolanu održano je druženje na kojem su bili osnivač sirane, mljekarski tehnolog Ivan Gligora, izvršni direktor Šime Gligora,dipl. ing. agr. i predstavnici medija.

Na druženju nazočni su bili i djelatnici sirane i spisateljica iz SAD Kristin Vukovic. The International Quality and Taste Institute iz Bruxellesa dodijelio je Paškom siru Sirane Gligora nagradu Chyrstal Taste Award koja se dodjeljuje tvrtkama koje tri godine za redom dobiju najveće priznanje, Superior Taste s tri zvjezdice, a nagradu je u cijelom svijetu do sada dobilo samo tridesetak tvrtki. U Hrvatskoj tu nagradu ima samo Sirana Gligora. Nakon niza nagrada koje su proizvodi Sirane Gligora dobili na raznim sajmovima i natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu, Chyrstal Taste Award je najveće priznanje kojeg je dobio Paški sir Sirane Gligora.
-Nagrada je nama kao proizvođačima potvrda da radimo jedan od najboljih sireva u svijetu, a potrošačima je to potvrda da kupuju kvalitetan proizvod. Sirana Gligora je tvrtka s najviše međunarodnih certifikata i nagrada u Hrvatskoj, rekao je Šime Gligora, izvršni direktor Sirane Gligora.

Sirana Gligora je prvu zlatnu medalju za svoj Paški sir dobila u Italiji 2002. godine.
-Nakon toga smo se odlučili dokazati i na drugim natjecanjima na kojima smo dobili brojne nagrade i priznanja, a ova posljednja nagrada je vrhunac. Naše nagrade su važne i za Hrvatsku jer se tako Hrvatska promovira kao zemlja s kvalitetnom hranom, rekao je Šime Gligora.
Spisateljica Kristin Vuković je rekla kako će napisati knjigu o Paškom siru i o načinu života na otoku Pagu. Potječe iz St. Paola u Minnesoti, a živi i radi u New Yorku. Diplomirala je na Writers Institute, članica je Međunarodne udruge pisaca i fotografa i Američkog društva novinara i pisaca. Pisala je za New Yorker, Forbes India, Wine Enthousiast Magazine, a dobitnica je brojnih nagrada, među ostalim i nagrade Columbia University. Krstin Vukovic je porijeklom Hrvatica, a 2002. godine prvi puta je došla u Hrvatsku kako bi s ocem istražila obiteljske korijene.

-Moj otac je radio na istraživanju našeg obiteljskog porijekla i pronašli smo zapise i isprave o našoj obitelji. Bio je to odlučujući trenutak, tada sam odlučila istražiti zemlju iz koje potječemo. Drugi odlučujući trenutak za moje istraživanje Hrvatske bio je poziv na manifestaciju Dani sira u Sirani Gligora kojeg mi je uputio Simon Kerr, rekla je Kristin Vuković.
Simon Kerr, Englez iz Manchestera, rukovoditelj je marketinga i izvoza u Sirani Gligora. Stručnjak je za odnose s javnošću i marketing, a nakon što se oženio s Hrvaticom zaposlio se u Sirani Gligora. Simon Kerr i Kristin Vukovic upoznali su se u New Yorku na manifestaciji Grand Portfolio o kojoj je Kristin Vukovic pisala za jedne američke novine.
-Dao mi je poziv za Dane sira i pričao mi je o otoku Pagu, o neobičnim raznolikostima otoka i to me privuklo. Planiram napisati knjigu o Paškom siru jer je to priča i o ljudima otoka Paga i utjecaju tog sira na njihove živote. To je priča o pastirima, ovcama, proizvodnji mliječnih proizvoda, priča o načinu života koji se brzo mijenja, rekla je Kristin Vukovic.
Kristin Vuković i Simon Kerr zajedno će napisati knjigu i o restoranima na otoku Pagu i jelima koja se rade s Paškim sirom.


Tekst i foto: Josip Portada


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika