Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POLAZNICI DJEČJEG VRTIĆA "PETRINJČICA" IZ PETRINJE RADILI SU NA PROJEKTIMA O SOLI I PAŠKIM ZNAMENITOSTIMA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu su tri dana boravili polaznici iz Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ iz Petrinje okupljeni u grupi „Medvjedići“ koji su cijelu pedagošku godinu radili na projektima „Kako nastaje sol“ i „Paške znamenitosti“, a temelj projekata bile su im slikovnice o solinarki i kuliku autorice Ljiljane Festini koja im je u prostoru Stalne izložbe solarstva predstavila svoj rad i govorila o budućim slikovnicama.

Na Stalnu izložbu solarstva samo za tu prigodu donesena je živa solinarka.
-Druženje s polaznicima Dječjeg vrtića Petrinjčica bilo je izuzetno lijepo iskustvo, a djeca su se svemu radovala, no posebno su se obradovali solinarki, ribi koja je, uz pticu kulik, glavni lik u slikovnicama. O ribi su, koristeći slikovnice, dosta čuli, ali je nikada nisu vidjeli, rekla je Ljiljana Festini.  
Za polaznike Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ bio je organiziran bogat program. Posjetili su Galeriju paške čipke, Stalnu izložbu solarstva, upoznali su se s narodnom nošnjom grada Paga, izradom paške čipke, a razgledali su staru jezgru Paga. Posjetili su i Dječji vrtić „Paški mališani“ gdje su ih pozdravili djelatnici i polaznici vrtića, a pjesmom ih je dočekao Dječji zbor „Vijolice“. Gosti iz Petrinje posjetili su i „Pašku siranu“ i „Solanu Pag“, a bili su i u Starom gradu. Posljednjeg dana boravka u Pagu polaznici Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ su brodom razgledali Pašku uvalu. Ljiljana Festini je izradila seriju slikovnica u kojima je, na jednostavan i djeci prihvatljivi način, obradila brojne teme iz prošlosti i sadašnjosti grada i otoka Paga.

Teme njenih slikovnica su Paški karneval, narodna nošnja Paga, paška čipka, proizvodnja soli, Stari grad, ljekovito bilje, pradavno paško jezero i brojne druge, a priprema slikovnice o Caskoj, Lunjskim maslinama  i drugim zanimljivim temama. Glavni likovi u slikovnicama su riba solinarka i ptica kulik. Slikovnice imaju kutak za roditelje gdje je ukratko objašnjena tema koja se obrađuje. Slikovnice Ljiljane Festini dobile su oznaku Hrvatski otočni proizvod.
    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika