Četvrtak, Listopad 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U PAGU SE POSTAVLJA SUSTAV ZALIJEVANJA ZELENIH POVRŠINA KOJIM UPRAVLJA RAČUNALO

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu se radi na postavljanju sustava zalijevanja zelenih površina kojim će upravljati računalni sustav. Zalijevanje zelenih površina kojim upravlja računalni sustav ima velike prednosti u odnosu na ručno zalijevanje jer zalijevanje ne ovisi o vremenskim okolnostima, o dobu dana, a voda se ravnomjerno zalijeva, bez nepotrebnih gubitaka.

 

-Do sada su se zelene površine zalijevale za vrijeme radnog vremena, međutim postavljanjem novog sustava, zelene površine će se zalijevati nekoliko puta tijekom dana i noći. Uz to, zalijevanjem pomoću računalnog sustava uštedjet će se velike količine vode, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Prskalice kojima će upravljati računalo uključivat će se u pravilnim vremenskim razmacima i uvijek će koristiti jednaku količinu vode. Novi način zalijevanja neće ometati prolaznike jer će se domet prskanja ograničiti na veličinu zelenih površina. Radovi na postavljanju sustava zalijevanja kojim upravlja računalni sustav završit će do sredine lipnja. Zelene površine će se i drugačije urediti nego što se to radilo prijašnjih godina.
-Svakog proljeća se sadilo novo cvijeće koje nije dugo trajalo i to ćemo promijeniti. Na zelenim površinama postavit će se zeleni tepih, a uz zeleni tepih, na nekim površinama će se posaditi i cvijeće, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Zeleni tepih postavit će se uz stabla crnike na Branimirovoj obali i na Trgu Petra Krešimira IV., a uz kulu Skrivanat, u Splitskoj i Zadarskoj ulici, na Katinama, na Goliji i na Lokunji uz zeleni tepih posadit će se i cvijeće. Na mnogim zelenim površinama morat će se postaviti nove palme jer većinu je uništila orkanska bura koja je puhala u veljači. Uništene su sve palme uz kulu Skrivanat, a uništena je i većina palmi na Katinama. Uz palme, uništeni su i oleanderi kod hotela „Pagus“, mnoga stabla pitospore i razno ukrasno bilje.
-Na zelenim površinama je nastala velika šteta, ali moramo se potruditi kako bi se zelene površine ponovno uredile. Sve što je uništeno će se izvaditi i posadit će se nove palme i drugo ukrasno bilje, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

 

Tekst i foto: Josip Portada

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika