Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

SLUČAJEVI: U KOLANU SE PRIPREMA POTPISIVANJE PETICIJE ZA OTVARANJE CESTE PAG-SV. DUH

AddThis Social Bookmark Button

Problem s cestom Pag-Sv. Marko -Sv. Duh koja je od početka veljače ove godine zatvorena za promet, među stanovnicima Kolana i naselja Sv. Marija i Sv. Marko svakog dana podiže sve više prašine. U Općini Kolan se priprema peticija koja će se uputiti Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvu turizma. Ogorčenost mještana naselja uz cestu svakim danom je sve veća, a prst krivnje uperen je u Županijsku upravu za ceste Zadarske županije. U veljači se na cesta Pag- Sv. Marko-Sv. Duh pojavilo ulegnuće i od tada je cesta zatvorena za promet. Ta makadamska cesta je najpopularnija biciklistička staza na otoku, jedini kopneni put do brojnih pješčanih i šljunčanih plaža, do Rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzine i do Zaštićenog paleontološko geološkog rezervata Crnika. Uz to, mnogi mještani Kolana uz cestu imaju vinograde i dnevno moraju dolaziti najmanje dva puta, ponekad i tri, a kada je loše vrijeme, posebice bura,  dolaze i četiri puta dnevno. Sv. Marko, Sv. Duh i Sv. Marija su pored Kolana, ali cesta Pag-Sv. Marko-Sv. Duh je zatvorena za promet i moraju voziti preko Šimuna, Paga, Bošane i Dubrave. Oni koji do svojih vinograda dolaze dva puta dnevno moraju prijeći put kao da im se vinogradi nalaze u Benkovcu. Silvio Tauzer iz Kolana uz cestu Pag-Sv. Marko-Sv. Duh ima vinograd i prvi je policiji javio o pojavi ulegnuća.
-Ovo što se događa s cestom je sramota koja se riječima ne može opisati. Normalan čovjek to ne može razumjeti. Cestom svakog dana već sada prolazi na stotine vozila, biciklista, mnogi pješače i svi oni dolaze do znaka zabrane i vraćaju se. Ovdje imam vinograd, a vinograd imaju i mnogi drugi. Zamislite kakve troškove i peripetije imamo jer nije popravljen taj komadić ceste. Ja bih cestu popravio za šest dana, a oni to ne mogu popraviti već tri mjeseca, rekao je Silvio Tauzer.
Silvio Tauzer kaže kako je dva puta zvao župana Stipu Zrilića koji mu je preko tajnice poručio kako županija nije nadležna za ceste.
-Razumijem da županija nije nadležna, ali cesta je na području Zadarske županije, a ova sramota se događa na prostoru za kojeg bi i župan trebao biti zainteresiran, kaže Silvio Tauzer.
Među mještanima nitko nema lijepih riječi za Županijsku upravu za ceste.
-Očito je da ovdje nešto nije u redu, jer da je sve u redu cesta bi se odavno popravila. Tada se ne bi svakodnevno događala sramota s turistima i ne bi se omalovažavalo nas mještane, rekao je Silvio Tauzer.
U Općini Kolan je održan sastanak na kojem su bili Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zadarske županije, Josip Zubović, načelnik Općine Kolan i vlasnici zemljišta preko kojeg bi se trebala raditi premosnica. Vlasnici zemljišta su pristali na gradnju s tim da im se zemljište, nakon popravka ceste, vrati u prvobitno stanje. Međutim, umjesto njih, u zemljišnim knjigama su upisani njihovi preci, a Županijska uprava za ceste navodno ne želi ništa poduzimati dok se ne riješi vlasništvo, a to može trajati godinama. No, sve je zaprepastio podatak koji je iznijet na sastanku da u sanaciju 25 metara makadamske ceste treba uložiti oko 2  milijuna kuna. Mještanima to nije jasno i pitaju se koliko bi milijuna kuna koštao popravak 25 metara autoceste. Jedan stanovnik naselja Sv. Marko je ispričao što su prošlog tjedna doživjeli njegovi gosti iz Njemačke. Na otok su došli trajektnom vezom Prizna-Žigljen i uz pomoć GPS uređaja, krenuli su cestom Pag-Sv. Marko-Sv. Duh prema Sv. Marku gdje su rezervirali apartman. Na prvoj trećini ceste naišli su na znak zabrane prometa. Vratili su se na cestu Novalja-Pag, no kako se nisu snalazili stigli su gotovo do Zadra. Nazvali su turističku agenciju i u agenciji su im objasnili kako će stići do Sv. Marka.
-Nisu bili raspoloženi za objašnjenja, a ovdje su došli jer su im prijatelji pričali o lijepim plažama do kojih zbog zabrane prometa cestom nisu mogli stići. Umjesto devetnaest ostali su pet dana, rekao je vlasnik kuće na Sv. Marku.
Načelnik Općine Kolan Josip Zubović smatra kako bi cestu trebalo osposobiti za promet.
-Razgovarat ću s predstavnicima Županijske uprave za ceste kako bih dobio informacije o tome što će se napraviti s cestom, rekao je Josip Zubović.
S Milom Fabijanom nismo uspjeli razgovarati jer je bio na službenom putu. No, u Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije potvrđeno je kako je za sanaciju ceste Pag-Sv. Marko-Sv. Duh potrebno oko dva milijuna kuna te kako je predložena izgradnja premosnice. U Županijskoj upravi za ceste su naveli kako su nekoliko puta oštećeni znakove zabrane prometa i prepreke uz ulegnuće te kako im je nanesena velika šteta. No, nije rečeno kada će se raditi premosnica. Mještani kažu kako neće popustiti i peticijom će tražiti popravak ceste ili izgradnju premosnice, a ako se cesta ne popravi, iskoristit će sva zakonska sredstva kako bi se pronašao krivac za štetu koja će im, zbog zatvorene ceste, nastati za vrijeme turističke sezone.

 

Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika