Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U ORGANIZACIJI PAŠKE STRANKE U DOMU KULTURE JE ODRŽANA TRIBINA POD NAZIVOM "KUD PLOVI OVAJ BROD"

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Paške stranke Pag (PSP) u Domu kulture je održana  tribina pod nazivom „Kud plovi ovaj brod“. Na tribini je sudjelovalo oko osamdeset građana, a govorilo se o raznim temama. Igor Karavanić, predsjednik Paške stranke, je rekao kako je cilj tribine pojasniti djelovanje vijećnika Paške stranke u Gradskom vijeću.

Uz to, cilj je i raspraviti o temama koje građani smatraju važnima.
-Paška stranka u Gradskom vijeću ima tri vijećnika i nismo zadovoljni komunikacijom s vladajućom koalicijom. Mi smo postavljali vrlo važna i teška pitanja, ali nismo dobivali odgovore. Za sjednice Gradskog vijeća materijale ne dobivamo na vrijeme, a za ozbiljnu raspravu materijale je potrebno dobro proučiti, rekao je Igor Karavanić.
Kao primjer lošeg odnosa vlasti prema oporbi,  Karavanić je naveo primjer gradske tvrtke „Pag 2“.
-Postavili smo pitanje o 820. 0000 kuna koje je dobio „Pag 2“ i tražili smo da nam se objasni gdje su utrošena ta sredstva. Znate što nam je rečeno? Rečeno nam je kako mi nemamo pravo dobiti materijal o načinu na koji su utrošena ta sredstva. To je neshvatljivo, to je neciviliziran odgovor, ne znam kako bih ga drugačije nazvao. Ispada da mi, kao gradski vijećnici, nemamo pravo raspraviti o jednoj od točaka gradskog proračuna, rekao je Karavanić.
Više je puta postavljeno pitanje na koji se način može smijeniti gradonačelnik s čijim su radom neki građani iskazali krajnje nezadovoljstvo.
-Izbori za gradonačelnika su neposredni, a to znači da gradonačelnika nije izabralo Gradsko vijeće. Zbog toga ga Gradsko vijeće ne može smijeniti. U zakonu je definirano na koji se način može smijeniti gradonačelnik, a jedan od načina je referendum, pojasnio je Igor Karavanić.
Postavljeno je pitanje zašto zamjenik gradonačelnika Tino Herenda obnaša i dalje tu dužnost, a kako se ne pojavljuje ne poslu, rečeno je, zašto prima punu plaću.
-Mi smo prvi pokrenuli pitanje zamjenika gradonačelnika Tina Herende, odgovorio je Igor Karavanić. –Tražili smo da se o tome raspravi jer smo smatrali kako je o toj temi potrebno raspraviti i donijeti zaključke. Međutim, ništa nije učinjeno.
Na pitanje zašto ništa nije učinjeno, Igor Karavanić je odgovorio kako je Paška stranka u oporbi, što znači da nema većinu u Gradskom vijeću i ne može donositi odluke.
-Mi možemo inicirati određene teme, ali odlučuje većina, rekao je Karavanić.
Postavljeno je pitanje čija je nekadašnja palača Mirković, dio u kojem se nalaze prostori koje su koristili mladi i dio na kojem se već dvije godine nalazi skela koja smeta građanima i narušava izgled grada.
-O tome nemamo saznanja jer u tome nismo sudjelovali i ne znamo čije je to vlasništvo, odgovorio je Željko Maržić.
Na pitanje zašto se kao stranka više ne angažiraju u rješavanju problema Paga, Igor Karavanić je rekao kako Paška stranka čini sve što može.
-Međutim, ovdje treba reći nešto drugo. U prošlom mandatu Gradskog vijeća vijećnici SDP-a su jedini postavljali pitanja, iznosili su argumentirane primjedbe i što se dogodilo na izborima? Kakav je bio uspjeh SDP-a na izborima? Paška stranka se ne temelji na ideologiji, ali ima jasan program i želimo se obratiti onima koji će razumjeti o čemu govorimo i koji će nas podržati u onome što želimo napraviti, rekao je Igor Karavanić.
Bilo je pitanja o parku na Goliji koji se, kako je rečeno, sustavno uništava, a park kod Doma kulture je Prostornim planom uređenja Grada Paga pretvoren u građevinsku zonu.
-Malo po malo, park će nestati, a to je jedini gradski park na otoku, pa ne da se dičimo nego ga uništavamo, rečeno je.
Govorilo se i o kanalu Pag-Košljun za kojeg je rečeno kako javnost ne zna što taj kanal znači za Pag i kakve bi mogle biti posljedice njegove gradnje.
-Što vi uopće u Gradskom vijeću možete napraviti? bilo je jedno od pitanja građana.
-Možemo politički djelovati kao gradski vijećnici u okviru naših mogućnosti, a to znači da možemo otvarati teme koje smatramo važnima za Pag, za zakonitost rada gradske vlasti, ali ne možemo donositi odluke jer odluke donosi većina u Gradskom vijeću, a Paška stranka ne pripada toj većini, rekao je Igor Karavanić.
Karavanić je pojasnio kako je djelovanje oporbe u Gradskom vijeću drugačije nego djelovanje oporbe u Saboru.
-Članovi oporbe u Saboru imaju plaću, oni su profesionalci i imaju instrumente kojima će djelovati, dok smo mi, na razini Grada, amateri i sami moramo proučavati materijale za sjednice Gradskog vijeća i sami dolaziti do potrebnih informacija. Rekao sam da materijale ne dobivamo na vrijeme, a obrazloženja odluka su loša i nepotpuna. U znak protesta smo napustili posljednju sjednicu Gradskog vijeća jer smo i na taj način željeli pokazati da se tako ne smije raditi, odnosno da se vijećnici podcjenjuju, a posebno oporba, rekao je Karavanić.
Postavljeno je pitanje zašto na tribinu nije došao gradonačelnik jer se, kako je rečeno, pred okupljenim građanima trebao pojaviti.
-Ovo je tribina Paške stranke i nismo pozvali gradonačelnika, a i komunikacija, kao što sam rekao, nije dobra, rekao je Karavanić.
Postavljeno je i pitanje o gradnji drvenih kućica na plaži Mađarica koje je nazvano ruglom jer se postavljaju kućice neprikladnog izgleda kojima je prekrivena plaža. Igor Karavanić je rekao kako kao vijećnici mogu djelovati u okviru rada Gradskog vijeća, a većina odlučuje.
-Ako ništa ne možete napraviti, kakva ste vi stranka, rečeno je.
Igor Karavanić je ponovno pojasnio kako odluke u Gradskom vijeću donosi većina, a oporba se s odlukama može iznijeti svoje primjedbe, davati prijedloge, ali većina je ta koja o svemu odlučuje. Oporba ne može djelovati na odluke gradonačelnika i prijedloge odluka koje upućuje Gradskom vijeću.
-Suština je u tome da se mi trudimo kako bi ukazali na nepravilnosti, kako bi otvarali važne teme, ali konačne odluke donosi Gradsko vijeće u kojem vladajuća koalicija ima većinu, rekao je Igor Karavanić.
Bilo je dosta riječi o medijima. Paškoj stranci su neki građani predložili da se više koristi medijima, ali ne paškim medijima, nego da se zove Nova TV i da se iznesu problemi. Rečeno je kako se samo preko medija može nešto postići. Paška stranka je izrazila primjedbu kako neki mediji nisu prenosili sve što su njihovi vijećnici govorili u Gradskom vijeću. Rečeno je kako neki mediji nisu prenijeli njihove primjedbe na Prostorni plan uređenja Grada Paga, nego je u novinama objavljen članak s tiskovne konferencije vladajuće koalicije s navodima gradonačelnika i predstavnika koalicije kako je Paška stranka preuzela njihove projekte. Nakon tribine, upitan što s tribine smatra najvažnijim Igor Karavanić je rekao kako je najvažnije upoznavanje članova i simpatizera Paške stranke, ali i svih građana s djelovanjem vijećnika Paške stranke u Gradskog vijeću Paga te otvaranje novih tema. Naveo je kako Paška stranka nije zadovoljna načinom na koji se Gradsko vijeće i gradska vlast odnose prema oporbi i prema vijećnicima te kako bi Gradsko vijeće trebalo drugačije raditi jer oporba može pridonijeti kvalitetnijem donošenju odluka.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika