Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

EUROPEAN MASTER IN TOURISM MANAGMENT: PAG JE POSJETILO 120 STUDENATA TURISTIČKOG MENADŽMENTA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji European Master in Tourism Managment koje djeluje pod pokroviteljstvom Europske unije, u Pagu je boravilo 120 studentica i studenata turističkog menadžmenta s raznih sveučilišta iz iz Kanade, Finske, Njemačke, Slovenije, Kine, Australije i Indije koji sudjeluju u programu osmišljavanja razvoja turizma.

 

Osmišljavaju razvoj turizma s naglaskom na održivost, strateško  komuniciranje i ekonomiju, a u program su, među ostalima, uključeni Sveučilište Girona iz Španjolske, Southern Denmark iz Danske i Sveučilište Ljubljana u Sloveniji na kojima studiraju studenti iz cijelog svijeta. Prilikom posjeta Pagu studentice i studenti su razgledali srednjevjekovnu jezgru, „Solanu Pag“, Galeriju paške čipke i izložbu „Od starog do novog grada Paga“ koja je postavljena u Kneževom dvoru, a za studente su članovi KUD-a „Družina“ izveli tanac. Studenti su posjetili i "Siranu Gligora" u Kolanu i upoznali se s proizvodnjom Paškog sira koji je dobio brojne svjetske nagrade. Studenti putuju kako bi upoznali razne krajeve i učili o načinu organiziranja turizma u pojedinim gradovima, regijama i državama. Većina studenata koji sudjeluju u programu European Master in Tourism Managment obišla je gotovo sva značajnija turistička odredišta svijeta. Posljednjih tjedana na Pagu se često raspravlja o Zrću. Jedni smatraju kako je takav oblik turizma idealan za dobru zaradu i promociju otoka, dok drugi smatraju kako je takav oblik turizma neprihvatljiv, te kako bi trebalo više pažnje posvetiti obiteljskom turizmu. O toj se temi razgovaralo i sa studentima koji su iznijeli svoje stavove.

Prerana Kumar iz Indije, koja turistički menadžment studira u Danskoj, Sloveniji i Španjolskoj, kaže kako se problem može lako riješiti, ali treba shvatiti da su interesi mladih turista i obitelji različiti.
-Mladim turistima je na prvom mjestu zabava, dok obiteljima treba osigurati miran odmor, prostore i sadržaje za djecu, dobre restorane te primjerene zabavne i kulturne programe. U slučaju kada na jednom otoku, kao na primjer na Pagu, postoji veliko središte za zabavu mladih turista, onda treba izdvojiti dijelove otoka gdje će se zabavljati mladi i dijelove otoka koji će biti namijenjeni obiteljskom turizmu. To nije teško izvesti i takvih primjera ima dosta u svijetu, rekla je Prerana Kumar.

 

 

Sari Korpelainen iz Finske, koja studira na Sveučilištu Jyvaskyla u Finskoj smatra kako turizam za mlade i obiteljski turizam mogu postojati na jednom relativno manjem prostoru, ali uz određene uvjete.
-Mlade turiste i obitelji ne treba ni pokušavati staviti na isto mjesto jer to neće uspjeti. Za obiteljski turizam potrebno je izgraditi resort s bazenima, dječjim igralištima i sadržajima koji su potrebni za obiteljski turizam. Za mlade je potrebno izgraditi hostele iz kojih će odlaziti na razgledavanja ili na zabavu. Po danu su turizam za mlade i obiteljski turizam spojivi jer i mladi i obitelji mogu šetati gradom i razgledavati što ih zanima, rekla je Sari Korpelainen.

 

Melissa Tuliranta iz Španjolske je dobro upoznala mjesta za zabavu mladih, ali i mjesta za obiteljski turizam.
-Obiteljski turizam i turizam za mlade su dva tipa turizma koji se toliko razlikuju da ih se ne može spojiti. Spajanje takva dva oblika turizma je pogrešno jer stariji turisti smetaju mladima, a mladi turisti smetaju starijima i to je normalno. Zbog toga ih treba odvojiti dovoljno daleko kako bi i jedni i drugi uživali u odmoru, a to nije teško ostvariti, rekla je Melissa Tuliranta.

 

 

 

Pag ima samo 400 ležajeva u hotelima, a studenti su rekli kako bi trebao imati najmanje 20. 000, te uređene resorte. Procijenili su kako Pag, zbog velikih i lijepih plaža, izuzetnog krajolika i dobre prometne povezanosti s kopnom ima sve što je potrebno za razvoj turizma.
    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika