Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OŽIVLJENA POVIJEST: SNIMLJEN JE FILM O BENEDIKTINSKOM SAMOSTANU SV. MARGARITE U PAGU

AddThis Social Bookmark Button

Za potrebe snimanja dokumentarno-promidžbenog filma o Benediktinskom samostanu Sv. Margarite, Stari grad, arheološko područje na kojem se do 15. stoljeća nalazio Pag,  na nekoliko dana se vratio u 1485. godinu kada su benediktinke u procesiji, svaka s upaljenim svijećom u ruci, krenule iz starog u novi samostan.

Bila je to jedna od scena u filmu u kojem će se prikazati dio bogate prošlosti Benediktinskog samostana Sv. Margarite. U snimanju filma sudjelovale su učenice srednje škole koje su bile obučene kao benediktinke, Paškinje u fuštanima i članovi KUD-a „Družina“ obučeni u narodnu nošnju Paga. Snimanje filma o Benediktinskom samostanu Sv. Margarite prilagođavanje je vremenu u kojem se koriste razni mediji kako bi se prikazala povijest samostana.
-Snimanje filma je organizirao Benediktinski samostan i služit će za predstavljanje samostana u raznim prigodama. Želje nam je da se na filmu prikažu neki posebno važni trenuci iz povijesti samostana, a preseljenje iz starog u novi samostan je jedan od takvih trenutaka, rekla je časna sestra Benedikta Halilović.
Snimljena je i scena primanja mlade plemkinje u samostan, kao i mnoge pojedinosti o samostanu. Uz film napravljen je i veliki broj fotografija.
-Fotografije će se objaviti u monografiji o samostanu, a napravit će se i izložba. S fotografijama ćemo ukrasiti i novi prostor samostana u zgradi u Koludraškoj ulici, rekla je časna sestra Benedikta Halilović.
Benediktinskom samostanu Sv. Margarite vraćena je, nacionalizacijom oduzeta, zgrada u Koludraškoj ulici koja se naslanja na samostan. U toj zgradi benediktinke će urediti pekarski pogon u kojem će raditi baškotine, koludrašku štriku, kolaciće, pandešpanj i rafiole. U prostorijama koje će biti namijenjene posjetiteljima postavit će se fotografije o prošlosti Benediktinskog samostana Sv. Margarite, a povremeno će se prikazivati i film. Benediktinski samostan Sv. Margarite ima dugu i bogatu prošlost. Utemeljen je 1318. godine u današnjem Starom gradu, a benediktinke je u posjed samostana uveo zadarski arhiđakon Nicefor koji je napisao i samostanski pravilnik. U 13. i 14. stoljeću Pag je bio izložen brojnim vojnim napadima, uglavnom zbog soli, a kako se nalazio na mjestu kojeg je bilo teško braniti, odlučilo se izgraditi novi grad. Gradnja je počela 18. svibnja 1443. godine, a u novi grad Pažani su se preselili 18. rujna 1474. godine. U novom Pagu je 1483. godine izgrađen Benediktinski samostan, a uz samostan je izgrađena i crkva posvećena Marijom Navještenju. Međutim, nadbiskup Maffeo Valaresso benediktinkama nije dozvolio preseljenje u novi samostan i one su jedanaest godina, do rješenja spora, ostale u napuštenom gradu. Sveta stolica je Bulom papinskog komornika i kardinala Rafaela 1485. godine dozvolila preseljenje benediktinki u novi samostan. U samostanu je 1579. godine otvorena škola za djevojčice u kojoj se, među ostalim, poučavalo čipkarstvo. Paška čipka je nastala u Benediktinskom samostanu, a zahvaljujući školi umijeće šivanje čipke se proširilo i izvan samostana.

U samostanu je škola postojala i 1807. godine za vrijeme francuske okupacije. Djevojčice se učilo čitati, pisati i izrađivati ručne radove, posebno čipku. U samostanu je 1842. godine otvorena besplatna ženska pučka škola koju je 1896. preuzela država, a 1919. godine benediktinke su otvorile prvi dječji vrtić na otoku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1941. do 1945. godine, benediktinke su organizirale prehranu djece i siromaha, a za vrijeme Domovinskog rata povezale su se s Caritasom iz Italije i Francuske te s prijateljima samostana u svijetu i smještale su prognanike i izbjeglice, dijelile su lijekove, hranu, odjeću i obuću. U Benediktinskom samostanu Sv. Margarite se čuvaju mnogi vrijedni predmeti, a jedan od najvrijednijih je Sveti Trn kojeg je 1435. godine poklonio franjevac Ivan Tutnić Pažanin. Povjesničari smatraju kako je relikvijar Svetog Trna iz 1435. najvrijednije  umjetničko djelo zlatarskog obrta cvjetne gotike u benediktinskoj riznici.

O nekim dijelovima bogate prošlosti Benediktinskog samostana Sv. Margarite snimljen je film i napravljene su fotografije, a prikazivanjem filma i izlaganjem i objavljivanjem fotografija, na jednostavan i zanimljiv način pojasnit će se dugačak put kroz povijest paških benediktinki i veliko značenje Benediktinskog samostana u prošlosti i sadašnjosti Paga.


Tekst i foto: Josip Portada

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika