Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PRAZNIK: SDP JE U PAGU ODRŽAO SREDIŠNJU ŽUPANIJSKU PROSLAVU PRAZNIKA RADA

AddThis Social Bookmark Button

U Pagu je, uz staru luku Mandrač, održana središnja proslava 1. svibnja u SDP-u Zadarske županije na kojoj su bili nazočni brojni članovi SDP-a Paga, Renata Sabljar Dračevac, predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije, saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, članovi SDP-a iz Zadra i Ličko-senjske županije te simpatizeri SDP-a. Domaćini su svojim članovima, simpatizerima i sudionicima proslave dijelili besplatne porcije graha s kobasicama i sokove.  Ingrid Antičević Marinović je rekla kako je borba za radnička prava srž  politike SDP-a.
-Cilj naše politike je sit, obrazovan i zdrav čovjek. U sadašnjoj situaciji kad "vidamo rane Hrvatskoj" najteža od svih povreda radničkih prava pokazuje se nemogućnost rada. Pravo na rad je temeljno ljudsko pravo i kad čovjek nema posla, kad ga ne može naći, onda su to posljedice pogrešne politike. Nama ostaje zadaća promjene ekonomske politike u cilju stvaranja politike socijalnog tržišta, a ne razularenog, ničim ometanog u kojem je čovjek roba izvrgnut milosti i nemilosti poslodavca, u kojem država stoji po strani i ne miješa se, u kojem on nije osoba nego trošak za poslodavca. Takva politika konzervativne politike zarazila je čitavu Europu, a posljedice trpe oni koji nisu ni za što krivi, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Ingrid Antičević Marinović je navela kako je osnovna zadaća stvoriti uvjete novog zapošljavanja.
-Mislim da su se u vrlo kratkom vremenu dogodile jako dobre i bitne stvari, prije svega u malom i srednjem poduzetništvu koje je okosnica gospodarstva i puno većih zemalja. Prve rezultate možemo očekivati već u 2013. godini. Prije svega, našom je zaslugom predviđena kaznena odgovornost za neisplatu plaću, a sada novom mjerom onemogućavamo poslodavca da izbjegne za radnika uplatiti doprinose. Po mom mišljenju i takvo ponašanje treba biti kazneno djelo. Čitav niz vrlo konkretnih mjera je uveden za privlačenje novih investicija pod nazivom Poduzetnički impuls. Rokovi plaćanja od 45 dana i discipliniranje plaćanja same države glavni je mehanizam u borbi protiv nelikvidnosti. Osigurano je 25 mjera bespovratnih potpora za što je Vlada osigurala u 2012. godini 370 milijuna kuna. Kroz izmjene zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva definiranjem mikro, malih i srednjih poduzeća usklađujemo se  s definicijom EK i to nam omogućava bolje korištenje EU fondova. Agencija HAMAG dobiva i nove ovlasti i omogućuje joj se bolja suradnja s JLS, također u cilju boljeg povlačenja sredstava iz EU. Smanjeni su doprinosi za plaće i ukidaju parafiskalni nameti. Za žensko poduzetništvo uvode e se 17 mjera i omogućuju krediti do 700.000 kuna putem HBOR-a. Za naš turistički kraj posebno je značajno da se nude najpovoljniji krediti s kamatom od 1 do 3% do 17 godina i s počekom od 4 godine. Za napomenuti je da obrtnici ne ulaze u sustav PDV-a ako godišnje ostvare prihod do 230.000 kuna. Duboko vjerujem da ćemo uspjeti u tomu, zaposliti ljude i pružiti im sigurnost pristojne plaće, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Dario Grašo, predsjednik GO SDP-a Paga je izrazio zadovoljstvo što je središnja proslava 1. svibnja održana u Pagu. U obilježavanju 1. svibnja sudjelovali su i članovi Gradske glazbe Pag koji su, uz sviranje prigodnih melodija, obilazili trgove i ulice. U Pag je za blagdane stiglo oko 400 turista i oko 200 vikendaša.
    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika