Četvrtak, Rujan 24, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

JOSIP ZUBOVIĆ, NAČELNIK OPĆINE KOLAN: UREDIT ĆEMO ZAVIČAJNU KUĆU S ETNOGRAFSKOM ZBIRKOM

AddThis Social Bookmark Button

U Etnografskoj zbirci koja je bila smještena u nekadašnjoj Zadružnoj zgradi u Kolanu, nalazi se 127 predmeta iz svakodnevnog života mještana Kolana. Dok je bila otvorena, posjetitelji su mogli razgledati tkalački stan, alate koji su se koristili u vinogradarstvu, poljoprivredi, ovčarstvu, razne druge stare predmete, težačke torbe, stari kamin.

Već neko vrijeme Etnografska zbirka nije otvorena.
-Ta je zbirka bila jedina na otoku Pagu, kaže Frane Šupraha, umirovljenik iz Kolana, jedan od osnivača KUD-a "Bartol Kašić" i Etnografske zbirke. -Zbog nje su u Kolan dolazili mnogi turisti, a pogotovo su voljeli dolaziti Talijani koji su slikali sve izložene predmete. Sjećam se kako je jedne godine zbirku posjetilo jedanaest veleposlanika raznih zemlja. Plovili su jahtom uz Pag, čuli su za zbirku i došli su je pogledati.

 

Osnivači zbirke se pitaju zašto zbirka nije otvorena.

-Zbirku smo bili prisiljeni privremeno maknuti, kaže Josip Zubović, načelnik Općine Kolan. -U prostoru u kojem se nalazila uređen je Ured za katastar jer smo proveli za Kolan izuzetno važan projekt katastarske izmjere Kolanjskog polja i katastarske karte smo morali izložiti, a službenicima omogućiti rad.
Zubović kaže kako je Restauratorski zavod Ministarstva kulture iz Zadra popisao sve predmete iz Etnografske zbirke te kako će se zbirka ponovno postaviti, ali u drugom, pogodnijem prostoru.
-Uredit ćemo Zavičajnu kuću i u njoj će se nalaziti Etnografska zbirka, kaže Zubović.-Taj smo projekt počeli prošle godine i pri kraju smo pregovora oko otkupa jedne stare kuće u Kolanu. Želimo da se zbirka što prije postavi jer je ona dio turističke ponude Općine Kolan, a ujedno je i mali muzej u kojem se čuvaju stari predmeti koji su se nekada koristili u Kolanu. Naš je interes takve stvari čuvati i izložiti.
Uređenjem Zavičajne kuće ponovno će se postaviti Etnografska zbirka, jedina takva na otoku.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika