Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

OTVOREN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE - PAG 2010

AddThis Social Bookmark Button

Uz prigodnu svečanost na Trgu Petra Krešimira IV otvoren je 1. Međunarodni festival čipke na kojem su izložene čipke iz Graza u Austriji, Podmanicka u Slovačkoj, Luxeuila u Francuskoj, Bobova u Poljskoj, te Paga, Lepoglave i Splita. Festival su organizirali Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga i Udruga paških čipkarica, a pokrovitelj festivala je Veleposlanstvo Republike Austrije.

Na otvorenju festivala su uz predstavnike organizatora i gradske uprave bili i gosti, veleposlanik Republike Austrije Jan Kickert, predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva kulture, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije. Uz izložbe čipki, u crkvi Sv. Jurja otvorena je izložba radova raznih autora na temu čipke.

Na Dominikanskom trgu otkriven je kip „Paška čipkarica“, rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog iz Zagreba. Kip je izrađen u bronci, visok je , a prikazuje čipkaricu u fuštanu kako šije čipku. Kako je rekao Tomislav Kršnjavi, skulpturu „Paška čipkarica“ izradio je u prirodnoj veličini, a prikazuje lik žene koja sjedi i u intimi svojih misli veze čipku.

Spomenik je to ženi i majci koja brine o toplini obitelji i doma. Intiman karakter skulpture zahtijevao je postav na nekom od mirnijih mjesta u središtu grada. Na taj će se način sačuvati nježna i tiha atmosfera djela, a posjetitelji i stanovnici grada su dobili još jednu lokaciju koja poziva na susret i daruje uspomenu,“ rekao je Kršnjavi.

1. Međunarodni festival čipke traje do 23. lipnja.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika