Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

MASKA S MOTIVIMA PAŠKE ČIPKE KOJU JE IZRADILA VESNA HERENDA POSTALA JE SUVENIR ZADARSKE ŽUPANIJE

AddThis Social Bookmark Button

Za obrtnicu i inovatoricu Vesnu Herenda iz Paga proljeće je počelo s tri vrijedna priznanja. Od Hrvatske obrtničke komore za svoje je radove dobila oznaku „Tradicijski obrt“ i to je prva takva oznaka u Pagu, a na 2. Festivalu Zadarske županije njena lijepa karnevalska maska proglašena je suvenirom Zadarske županije.

Maska je ukrašena motivima paške čipke i osvojila je srca stručnog suda koji joj je dodijelio zlatnu medalju. 
-Oznaka „Tradicijski obrt“ je na neki način kruna stvaralaštva, a ovi uspjesi su za mene certifikat da, uz Božju pomoć, radim ono što volim, rekla je Vesna Herenda.
Ponosna je što je njena maska s motivima paške čipke proglašena suvenirom Zadarske županije te što je za masku dobila zlatnu medalju.  
-Zadarska županije je bogata kulturnom i povijesnom baštinom i doista je bilo teško konkurirati velikom broju prekrasnih izložaka. Ponosna sam postignutim uspjehom u takvoj konkurenciji, zlatnom medaljom za masku s motivima paške čipke koja simbolizira dugu tradiciju paškog karnevala i ljepotu paške čipke. Sretna sam zbog nagrade, ali nagrada mi nije glavni cilj. Želja mi je da se kroz određeni trud i rad prepozna sredina iz koje se dolazi i na taj način prezentira javnosti, rekla je Vesna Herenda.
S oslikavanjem predmeta motivima paške čipke počela je 2008. godine,  svoje radove prvi puta je izložila 2010. godine u Pagu za vrijeme 1. međunarodnog festival čipke, a već je 2011. godine imala izložbu u MC Gallery u New Yorku. Kao u mnogim pričama o uspjehu i ova priča je počela slučajno, ukrasnom, plosnatom svijećom koja je Vesni Herenda bila lijepa, ali pomalo dosadna.
-Promatrala sam tu svijeću i odlučila sam je ukrasiti crtežom. Taj mi se rad svidio, a svidjelo se i posjetiteljima galerije. Nastavila sam ukrašavati predmete od keramike i stakla motivima paške čipke, a s vremenom sam stjecala iskustvo i radila sam sve zahtjevnije motive, kaže Vesna Herenda.
Svoj prvi rad čuva u galeriji. Zanimljivo je da Vesna Herenda ne preslikava napravljenu čipku već izrađuje svoje nacrte. Njezin rad je vrlo precizan, gotovo filigranski, jer paška čipka ima niz elemenata od kojih su neki veličine jednog milimetra, kao što su na primjer zupcići koji se rade na rubu čipke. Sa svojim je radovima, osim u Pagu i New Yorku, sudjelovala i na raznim sajmovima, a dobila je i niz priznanja. Među ostalim, sudjelovala je na Međunarodnom sajmu obrtništva u Zagrebu i na Međunarodnom sajmu inovatora u Slatini gdje je nagrađena plaketom za umjetničko stvaralaštvo, a prošle godine joj je Udruga inovatora Zadarske županije dodijelila zahvalnicu za ukupno postizanje rezultata i za sudjelovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima. I nakon svega, njena je lijepa karnevalska maska postala suvenir Zadarske županije,  a Hrvatska obrtnička komora joj je dodijelila certifikat „Tradicijski obrt“.
-Tradicijskim obrtom promoviraju se izvorni radovi i sredina u kojoj takvi radovi nastaju, a ujedno se kroz inovatorstvo stvara nešto novo, stvara se lijep suvenir, vrijedan poklon, prigodna uspomena, nešto što je primjereno sredini u kojoj nastaje, kaže Vesna Herenda.
Proljeće je za Vesnu Herenda počelo s priznanjima, a nastavlja se brojnim pozivima za postavljanje izložbi u Zagrebu, Rijeci i Zadru.
-Pozive na izložbe doživljavam kao još jednu potvrdu da je ono što radim doista prepoznato. To me najviše raduje. Na izložbama promoviram svoje radove, a istovremeno prezentiram Pag i pašku čipku, a prezentirati grad u kojem živim i izvorni ručni rad koji se u Pagu izrađuje stoljećima posebno je zadovoljstvo, rekla je Vesna Herenda.

 

 

 

TEKST I FOTOGRAFIJE: JOSIP PORTADA

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika