Subota, Rujan 19, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PREKINUTA DUGOTRAJNA SUŠA-NA PAGU JE PALO OKO 40 LITARA KIŠE PO METRU ČETVORNOM

AddThis Social Bookmark Button

U srijedu navečer na Pagu je, nakon duljeg vremena, pala obilnija kiša. Ovčari i poljoprivrednici procjenjuju kako je palo između 30 do 40 litara kiše po metru četvornom. Znatno više kiše palo je na središnjem i južnom, nego na sjevernom dijelu otoka. Bila je to prva obilnija kiša nakon veljače, kada se zbog bure nataložila posolica.

Kiša je uspjela isprati posolicu koja je, nakon dva mjeseca, na nekim mjestima postala tvrda poput kamena. Kiša je isprala i nataložene naslage vapnenca na jugozapadnom dijelu solina. Vapnenac se nataložio nakon jakih bura i nalikovao je posolici. Kiša je dobro natopila tlo, negdje i do dubine od deset centimetara  i neće se, kako kažu poljoprivrednici, brzo osušiti. Neki ovčari su, po povratku s pašnjaka, rekli kako su se napunile bare i lokve, a to će smanjiti potrebu za nošenjem vode ovcama na pašnjake i za polijevanje vrtova i polja vodom za piće. No, kao i prethodnih četrnaest mjeseci i ova kiša je kratko trajala, ali je barem bila obilna.
-U prirodi se nije činilo da je proljeće jer je trava uvenula zbog posolice i zimske hladnoće, ali nakon ovakve kiše trava će brzo niknuti. Ipak bi bilo dobro kada bi pala još jedna ovakva ili još jača kiša jer bi se tada priroda potpuno obnovila od onoga što je bilo u drugom mjesecu, rekao je jedan paški ovčar.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika