Petak, Rujan 25, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

BLAGDANI: U VELIKOJ DVORANI KNEŽEVOG DVORA PRIREĐEN JE USKRSNI DORUČAK

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga i restorana „Na Tale“, na Uskrs je u velikoj dvorani Kneževog dvora priređen uskrsni doručak s dvadesetak jela, a sve je bilo besplatno. Među ostalim, bila je ponuđena fritaja sa šunkom i šparogama, rižoto od šparoga i sušene ovčetine, rižoto s pršutom, kaduljom i paškom skutom, paška janjetina s ražnja.

Uz to, posluženi su njoki u umaku od šunke, šparoge i skute, uskrsna salata, svježa skuta, zapečeni slani štrukli sa svježim sirom i skutom, pita od paške skute i vina s Paga. Uskrsni doručak sponzorirali su „Paška sirana“, Market „Lorenco“, Vinarija „Vina otoka Paga“, klub „Vanga“ i TO „Flak“.
-Ovo je treća godina kako organiziramo uskrsni doručak i to je lijep događaj i za domaće ljude, a osobito za strance koji mogu probati neke od najboljih domaćih specijaliteta. Uvijek se trudimo obogatiti jelovnik, tako da smo ove godine imali više jela od sezonskih namirnica, divljih šparoga ubranih na Pagu i od paške janjetine, a reakcije su bile izvrsne, rekao je Frane Valentić, vlasnik restorana „na Tale“.
U velikoj dvorani Kneževog dvora održavala se i izložba „Od starog do novog grada Paga“ koja je u organizaciji Centra za kulturu i informacije Pag otvorena za Dan grada. Oko tri stotine posjetitelja s velikim je zanimanjem razgledalo fotografije nekih od najvažnijih dokumenata iz povijesti Paga, među ostalim prijepis povlastica iz Bule kralja Bele IV. kojom je 1244. godine Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada. Na izložbi su prikazane i povelje kralja Ludovika Anžuvinskog i kralja Sigismunda kojima Pagu potvrđuje pravo na vlastitu upravu. Izloženi su i crteži srednjevjekovnog vijećnika Velikog vijeća Paga, paškog alkara i streličara koje je izradila prof. Martina Brčić. Vjernici su sudjelovali u tradicionalnoj procesiji kojom se rubnim dijelom stare jezgre Paga nosi Svet Križ, vrijedna relikvija iz 13. stoljeća. Procesiju i misu na Uskrs predvodio je paški župnik don Igor Ikić. U Pagu se četrnaest mjeseci čekalo na višednevnu kišu, a pala je upravo na uskrsne blagdane kada nikome nije trebala. Uz kišu, puhala je i jaka bura što je umanjilo ljepotu uskrsnih blagdana. Od petka do nedjelje temperatura zraka se spustila za petnaestak stupnjeva što je za turiste bilo neugodno iznenađenje. U petak je bilo sunčano i mnogi su šetali plažama ili se vozili biciklima, no u subotu je padala kiša i morali su ostati u hotelima. Zbog lošeg vremena mnogi turisti su skratili planirani boravak u Pagu. Oni koji su ostali mogli su uživati u domaćim specijalitetima koji su se nudili u restoranima, a mlađi su se mogli zabaviti u klubovima.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika