Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

DAN GRADA PAGA-PONOSNO PRISJEĆANJE NA POČETAK UPRAVNOG RAZVOJA PAGA

AddThis Social Bookmark Button

U prigodi Dana Grada Paga u Gradskoj vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su, uz vijećnike i predstavnike gradske uprave nazočni bili Đani Bunja, dožupan Zadarske županije, Damir Valčić, pomoćnik predstojnika Državne uprave u Zadarskoj županiji, predstavnici kulturnih institucija, gospodarstva i prosvjete.

Nazočni su bili i predstavnici jedinica lokalne samouprave s područja Zadarske županije. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je rekao kako je 30. ožujka 1244. godine hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada što je za Pag bio velik događaj i upravo zbog toga se 30. ožujka obilježava Dan Grada Paga.
-Dan Grada Paga je dobra prilika da se s ponosom prisjetimo burne prošlosti našeg grada, ali i pokoljenja naših predaka. Stoljećima su se trudili kako bi iz škrtog okruženja izvukli najbolje i stvorili uvjete za život. Naša je obaveza njegovati tradicijske vrijednosti, čuvati kulturnu baštinu i spomenike kulture, sve ono što su nam naši preci ostavili u naslijeđe. Zahvaljujući golemim naporima pokoljenja Pažana grad Pag je opstao kroz stoljeća, a u tom dugom vremenskom razdoblju su se susretali s lijepim, ali i teškim trenucima. Naša je dužnost graditi temelje za budući razvoj Paga kako bi i mi našim potomcima ostavili vrijednosti na kojima će moći graditi vlastiti budućnost. Pri tome smatram najvažnijim razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, jer će se  na taj način stvoriti uvjeti za ono što je najvažnije, a to je ostanak mladih u Pagu. Naši projekti usmjereni su na razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, na razvoj ovčarstva, te posebno radimo na razvoju turizma kojim se bavi velik broj stanovnika Paga. S druge strane potrebno je  graditi nove vrijednosti na naslijeđenoj kulturnoj baštini. Preci su nam u naslijeđe predali mnogo toga po čemu je danas Pag poznat ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica Hrvatske. Baškotin, paška čipka, paški sir, narodna nošnja, pučki napjevi, Statut Paške općine, srednjevjekovna jezgra, spomenici kulture samo su neki od dijelova te naslijeđene baštine. Sve to njegujemo, obnavljamo spomenike kulture, pomažemo u izdavanju za Pag važnih dokumenata i knjiga, te pripremamo veliki projekt „Pag-srednjevjekovni grad“ koji bi trebao promijeniti sliku o našem gradu i pokazati kako se u Pagu nekada živjelo. Ponosni smo što je Grad Pag kao mali grad dao toliko puno Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Po višestoljetnoj upravnoj tradiciji i bogatoj kulturnoj baština Pag je  grad europske tradicije, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.
Dožupan Đani Bunja je rekao kako je Pag važan dio Zadarske županije koja je, s gradom Zadrom, kulturna riznica Hrvatske.
-Mnoga mjesta u Zadarskoj županiji imaju bogatu baštinu, a Pag je u tome posebno značajan zbog svoje višestoljetne upravne tradicije i kulturne baštine. Pag ima pašku čipku po kojoj je poznat izvan granica Hrvatske, ima mnoge proizvode koji su jedinstveni i koji Pag čine jedinstvenim. Drago mi je što su članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Paga ugostili pripadnike Četvrte gardijske brigade jer to danas ima simboliku. Sada se branitelji susreću u miru i drugačijim okolnostima, a prije dvadeset godina u Hrvatskoj je bio rat. Pripadnici Četvrte gardijske brigade su se borili na svojem području, a Pažani su branili Paški most jer je u to vrijeme Pag bio jedina spona između kontinentalnog dijela Hrvatske i Dalmacije. Pažani su obranili  most i tako je spašen taj komunikacijski pravac. I toga se sada trebamo sjetiti i odati priznanje svima koji su branili i obranili Hrvatsku, rekao je Đani Bunja.
Odlukom Gradskog vijeća Paga od 19. ožujka Nagradu Grada Paga dobila je Matica hrvatska-ogranak Pag. Predsjednik Vijeća Branimir Paro-Vidolin i gradonačelnik Ante Fabijanić nagradu su predali Juri Maržiću, predsjedniku Matice hrvatske-ogranak Pag. Zahvaljujući na nagradi, Jure Maržić je rekao kako je uz podršku gradske uprave, te sponzora i uz veliko zalaganje članova Matice hrvatske-ogranak Pag, Matica u posljednje dvije godine izdala vrijedne knjige kao što su „Crkva i samostan paških benediktinki“, „Blasone genealogico“ Marka Laura Ruića, te je bila suizdavač prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine, a nedavno je u izdanju Matice hrvatske-ogranak Pag tiskana i knjiga dr. Šime Tome Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti“. Odlukom gradonačelnika Ante Fabijanića zahvalnicu Grada Paga za dugogodišnji rad u oblasti kulture dobila je ženska klapa „Peružini“. Nagradu je u ime klape preuzela Ljubica Fabijanić koja se zahvalila u ime svih članice klape „Peružini“. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nastupila je klapa  „Jargola“ iz Paga. U vijećnici je održano predstavljanje knjige dr. Šime Tome Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti“ koju je izdala Matica Hrvatska –ogranak Pag, a u sportskoj dvorani je održana nogometna utakmica između članova UHVDR-a Grada Paga i pripadnika Četvrte gardijske brigade. U Domu kulture održana je prigodna predstava učenika Osnovne škole Jurja Dalmatinca.    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika