Ponedjeljak, Rujan 28, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

PROJEKTI U PAGU: ZAVRŠENI SU GRAĐEVINSKI RADOVI NA MOSTU KATENA

AddThis Social Bookmark Button

Stari gradski most Katena koji se obnavlja od 2008. godine, dobio je izgled kakav je bio predviđen projektom. Naime, djelatnici tvrtke "Ploter" iz Zadra koja je izvođač radova, završili su s izgradnjom stepeništa, na pješačkom prijelazu su postavili kamene ploče, a u konstrukciju mosta su ugradili odvodne kanale za oborinske vode.

Preostaje još ugradnja rasvjetnih tijela na stepeništu. Na mjestu na kojem se nalazi most Katena nekada je postojao drveni most koji je spajao Prosiku i uvalu Katena uz koju je u 15. stoljeću izgrađen novi grad Pag. Danas most spaja dva dijela Paga, staru gradsku jezgru i Prosiku. Prosika je, u vrijeme dok se Pag nalazio na mjestu današnjeg arheološkog područja Stari grad, bila pješčani rt prekriven trskama na kojem je u 12. stoljeću izgrađena Opatija Sv. Petra, muška benediktinska zajednica. Stari, drveni most koristili su ovčari kako bi došli do pašnjaka na sjevernoj strani otoka i vinogradari, kako bi došli do vinograda na području današnje Murvice, Bašace, Blata i Julovice. Prije izgradnje mosta od Prosike do uvale Katena bio je položen težak lanac, kadena, koji je sprečavao nedozvoljen ulazak brodova u pašku luku. Na mjestu starog drvenog mosta u 15. stoljeću je izgrađen kameni most po uzoru na venecijanske, visok, masivan, sa stepeništem i s dva golema luka, od kojih je jedan bio viši, a drugi niži. Most Katena obnovljen je po uzoru na stari most.
-Most je važan projekt za Pag u kojeg se uložena velika sredstva, a osim što uljepšava obalu, most je postao nešto po čemu će mnogi stranci pamtiti Pag, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
U obnovu mosta Katena utrošeno je oko 11 milijuna kuna. Radove su zajednički trebali financirati Grad Pag, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo kulture, međutim, stjecajem nesretnih okolnosti, Pag nije dobio sredstva iz državnog proračuna namijenjena obnovi mosta.
-Plaćanje radova na mostu je veliko opterećenje za gradski proračun i to je najveća stavka na rashodovnoj strani. No, željeli smo završiti obnovu mosta jer ga nismo mogli ostaviti kao otvoreno gradilište i čekati neka bolja vremena. Uspjeli smo postići sporazum s izvođačem radova oko obročnog plaćanja i radovi su se postepeno odvijali. Nakon izgradnje stepenica, popločavanja pješačkog prijelaza i izgradnje kanala za oborinske vode preostalo je samo postavljanje rasvjete, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Stari most je nekoliko puta preuređen. Početkom 20. stoljeća s mosta su skinute stepenice kako bi preko njega mogla prelaziti zaprežna kola na konjsku vuču. Tada je i smanjena i visina mosta. Šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća most je nekoliko puta preuređivan i tada je konstrukcija mosta oštećena. Na pješački prijelaz je postavljen asfalt, a preko mosta je bio dozvoljen promet vozila. Do koje je mjere most oštećen vidjelo se tek kada su počeli radovi. Primjerice, jugozapadna strana mosta bila je pred urušavanjem.
-Preko mosta se već dugo prelazi, međutim, nakon završetka svih radova most ćemo i simbolično, uz prigodnu svečanost, pustiti u promet. Još nije donesena odluka kada će se održati svečano otvaranje, no to će biti uskoro, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Most Katena je, nakon obnove, potpuno promijenio izgled obalnog dijela stare jezgre Paga i postao je dio identiteta Paga.


 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika