Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ODRŽANO SVEČANO OTVORENJE "PAŠKOG KULTURNOG LJETA 2010."

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Centra za kulturu, a pod pokroviteljstvom Grada Paga i Zadarske županije u Kneževom dvoru je održano svečano otvaranje manifestacije „Paško kulturno ljeto 2010.“ tijekom koje će se održavati brojni kulturni programi. „Paško kulturno ljeto otvorio je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić koji je u svojem govoru istakao ponos zbog bogate kulturne baštine grada Paga.

Ponosni smo što se ovo otvorenje održava u Kneževom dvoru koji samim svojem postojanjem svjedoči o stoljetnoj i bogatoj prošlosti našega grada koja nam je svima na čast,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić. „Želja nam je da se tijekom ljeta mogu razgledati lijepe izložbe, slušati vrhunski glazbenici, pogledati kazališne predstave, da se može sudjelovati u raznim programima koji su pripremljeni. Kultura je važan dio svakog grada, pa tako i grada Paga, a gradska uprava potiče i podržava kulturna događanja jer smatramo kako se upravo kulturnim događajima na najbolji način oplemenjuje naša svakodnevnica. Želja nam je da

Grad Pag postane važan dio na mapi kulturne ponude Jadrana i Hrvatske, grad u kojem će svatko rado dolaziti, dobro se osjećati i u ponuđenim kulturnim programima pronaći nešto za sebe.“

U programu su nastupili Filip Oguić, članice plesne škole „Lana“ iz Zagreba, sopranistica Danijela Pintarić, pijanist Mario Čopor, a program je vodila Vlatka Vučić Marasović.

Tonski majstor bio je Tonći Tičić koji je sa svojim pomoćnicima izvanredno odradio posao i koordinirao tijek programa. Filip Oguić je recitirao pjesmuVolin te lipi Pagu moj“ Duška Para i to je, kako je rekao, bio njegov prvi javni nastup. Pokazao se kao izuzetni recitator što se uobičajeno smatra temeljem izvanrednog glumačkog talenta. Članice Plesne škole „Lana“ izvele su dvije atraktivne plesne točke kojima su osvojile brojne nagrade na europskim natjecanjima, a viceprvakinje su svijeta. Izvorno nastupaju u postavi od trideset plesačica, međutim za ovu prigodu je, zbog prilagođavanja prostoru, nastupilo šest plesačica.

Njihov nastup bio je, usprkos skučenom prostoru, na najvišoj razini čime su dokazale kako s pravom spadaju u svjetsku plesačku klasu. Glavna gošća večeri bila je sopranistica i violinistica Danijela Pintarić. Danijela Pintarić je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala violinu u klasi Marije Ćepulić, te solo pjevanje u klasi Lidije Horvat – Dunjko, a tijekom školovanja nagrađivana je na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe. Od siječnja 2006. godine u stalnom je angažmanu Gradskog kazališta „Komedija“ iz Zagrebu kao pjevač-solist gdje je ostvarila niz velikih uloga u mjuziklima „Kosa” , ”Briljantin” , “Skidajte se do kraja”, „Ruža na asfaltu”, „Dundo Maroje , „Tuđe pjesme moji snovi”, u opereti „Lijepa Helena” te u kultnom hrvatskom mjuziklu „Jalta Jalta“. Za ulogu Amneris u mjuziklu “Aida” 2006. godine je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Solistički je nastupala sa Zagrebačkom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Big bandom HRT-a, Revijskim i Tamburaškim orkestrom HRT-a, te Orkestrom Opere HNK u Osijeku. Na pozornici u Kneževom dvoru Danijela Pintarić je izvela pjesme iz poznatih opera i mjuzikla, a nakon dugo vremena je zasvirala violinu.

Danijelu Pintarić je na klaviru pratio Mario Čopor koji je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se u Austriji kod prof. Ludowiga Hoffmana kao solo pijanist te kod prof. Konrada Richtera. Već od srednje škole te za vrijeme studija osvojio je ugledne nagrade na državnim natjecanjima, nastupao je u Hrvatskoj i inozemstvu od Japana preko cijele Europe do Južne Afrike kao solist, uz čuvene ansamble i orkestre te unutar komornih sastava. Za nastupe u Japanu dobitnik je Rektorove nagrade. Kao korepetitor surađivao je i nastupao s mnogim poznatim imenima opernog pjevanja i s pjevačima mjuzikla, operete te zabavne i jazz glazbe s kojima je snimio nekoliko nosača zvuka te održao brojne nastupe. Stalni je član i suosnivač ansambla za modernu glazbu „Acoustic Project“ pod pokroviteljstvom Zagrebačke filharmonije, te je ravnatelj Zagrebačkog Opernog Studija. Od 1996. godine radi kao umjetnički suradnik na pjevačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Nakon programa u atriju, na katu Kneževog dvora otvorena je izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba „Pradavno paško jezero“.

O izložbi su govorili dr. sc. Tatjana Vlahović, ravnateljica muzeja i kustosica Katarina Krizmanić. Izložba „Pradavno paško jezero“ prva je tematska, stručno uređena i znanstveno verificirana izložba ikada postavljena u Pagu. Na otvorenju izložbe je s dvije pjesme na sintesajzeru nastupila Ivana Vrdoljak, učenica glazbenika Jure Maržića. Nakon otvorenja izložbe u prizemlju Kneževog dvora priređen je domjenak na kojem je nastupila klapa „Pag“.

Na svečanosti su, uz brojnu publiku te uz gradonačelnika Antu Fabijanića nazočni bili zamjenik gradonačelnika Tino Herenda, predsjednik Gradskog vijeća Josip Tičić, zamjenik župana Zadarske županije Đani Bunja, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić i predstavnici grada Zanea iz Italije.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika