Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

GEZA ZAKE I "FILOZOFIJA ISHODIŠTA": ČOVJEČANSTVO SE INTEGRIRA U GLOBALNI ORGANIZAM

AddThis Social Bookmark Button

Umirovljeni strojarski tehničar, projektant i konstruktor Geza Zake, naturalizirani Pažanin i paški zet, rođen u Slavonskom Brodu, svojom je knjigom "Filozofija Ishodišta" koja je izdana 1999. godine, ni ne pretpostavljajući to, otvorio globalnu temu evolucije umnosti čovjeka kojom se danas bave brojni filozofi i istraživači.

No, tom se temom bave i poslovni ljudi kao što je primjerice Bill Gates koji u svojoj knjizi „Poslovanje brzinom misli“ piše o  temama o kojima je Geza Zake pisao prije tridesetak godina.
-Kao konstruktor i projektant radio sam na raznim projektima, među ostalim i s atomskom energijom, a uz to sam bio znatiželjan i tražio sam istinu. Prije četrdesetak godina sam na kiosku u Zagrebu ugledao magazin „Life“ s tada senzacionalnom temom o otkriću DNK molekule. Tada je počelo moje ozbiljno istraživanje. Godinama sam zapisivao svoja razmišljanja i teorije i tako je nastala Filozofija Ishodišta, kaže Geza Zake.  
Njegova supruga Josipa, rođena Paškinja, radila je na Odjelu za animalnu fiziologiju na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu u Zagrebu i to mu je omogućilo pristup znanstvenoj literaturi i raznim informacijama. Zake je knjigu pisao gotovo trideset godina, a prvi koncept je završen 1985. godine. U to vrijeme nije razmišljao o objavljivanju knjige ni o propagiranju svoje Filozofije Ishodišta. No, kada je 1995. godine pročitao esej Marka Uršića „Homo ex machina?-  ili -  Granice izomorfizma“ o  američkom znanstveniku i filozofu D. R. Hofstadteru te knjigu „Tao fizika“ publicista i fizičara Fritjofa Capre odlučio je objaviti knjigu „Filozofija Ishodišta“.
-Shvatio sam kako se teorije o kojima sam pisao znatno prije počinju pojavljivati u raznim oblicima i na različite načine, ali u suštini se sve svodilo na temelje Filozofije Ishodišta. Tada sam odlučio objaviti knjigu i predati svoju filozofiju javnosti, kaže Zake.
Teško je obimnu tematiku Filozofije Ishodišta prikazati jednostavno. Zake smatra kako je teorija evolucije Charlesa Darwina prešla u drugu fazu, sociološku, te kako se čovječanstvo integrira u globalni organizam koji ima svojstva kakva ima svaki živi organizam, ima živčani sustav, motoriku i mentalitet. Taj golemi organizam u kojeg se razvija čovječanstvo Zake naziva Homoterus. Stručnu recenziju knjige napisao je mr. sc. Čiril Čoh. Odjek u znanstvenoj zajednici nije bio onakav kakvog je Geza Zake očekivao. Očekivao je da će netko nastaviti istraživati na temeljima njegove Filozofije Ishodišta, ali to se nije dogodilo.
-Filozofija ishodišta i evolucija umnosti je budućnost, to je filozofija novog doba i ona se više ne može zaobilaziti. Sve je više radova o temama o kojima sam počeo pisati prije tridesetak godina i koje sam iznio u svojoj knjizi, kaže Zake.
Zake kaže kako su okviri njegovog istraživačkog rada filozofija, znanost, teologija i umjetnost.
-To su četiri sfere ljudskog duha koje se nalaze na jednom mjestu međusobno se prožimajući i komplementarno dopunjujući u umnu cjelinu koja se zove Filozofija Ishodišta, kaže Geza Zake.
Zake navodi kako je nula ishodište svim brojevima, a Ishodište iz njegove knjige je izvor svih umnosti čovjeka i čovječanstva.
-Čovjek naprosto mora stići i doći do svog ishodišta i na makro razini, isto kao i svako drugo biološko biće na mikro razini. Susret s Ishodištem je neminovan, kaže Zake.
Internet mu je pomogao u predstavljanju Filozofije Ishodišta cijelom svijetu. Napravio je portal na kojem, na hrvatskom i engleskom jeziku, objavljuje tekstove o svojim istraživanjima i svojoj filozofiji. Portal ima nekoliko desetaka tisuća posjeta iz cijelog svijeta, a Filozofija Ishodišta dobiva sve više pristalica. Trinaest godina nakon objavljivanja knjige „Filozofija Ishodišta“ Geza Zake je dobio i prva priznanja.

Održao je nekoliko predavanja, primjerice na Sveučilištu u Ljubljani i na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Nazivanju ga znanstvenici, umjetnici i mnogi koji žele doznati više o njegovoj filozofiji. U knjizi „Filozofija Ishodišta“ Geza Zake govori o evoluciju umnosti, o temama kao što su prostor i vrijeme, subjekt i objekt, idealizam i materijalizam, evolucija i devolucija, o Homoterasu, mitologiji, religiji, biološkoj teoriji svemira, te o brojnim drugim temama. Sve te teme čine Filozofiju Ishodišta koja je, prije četrdeset godina ponikla iz znatiželje mladog strojarskog tehničara, projektanta i konstruktora koji je odlučio istražiti putove koji vode do istine.    


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika