Ponedjeljak, Rujan 21, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KOLAN/PAG/NOVALJA: DANI PAŠKE OVCE I PAŠKOG SIRA

AddThis Social Bookmark Button

Natjecanjem u striži ovaca započela je trodnevna manifestacija pod nazivom „Dani paške ovce i paškog sira“ koja se održava u Općini Kolan, Gradu Pagu i Gradu Novalji. Natjecanje u striženju ovaca održano je na školskom igralištu u Kolanu u tehnikama „striženje ručnim škarama“ i „striženje električnim škarama“. U tehnici striženja ručnim škarama pobijedio je Mario Mršić iz Zadra, drugo mjesto osvojio je Nedjeljko Čemeljić iz Kolana, a treće mjesto osvojio je Mario Blažek iz Bjelovara. U tehnici striženje električnim škarama prvo mjesto osvojio je Robert Kalec iz Ivanić-Grada, drugo mjesto osvojio je Mihael Vuk iz Bjelovara, a treći j bio Marko Šolaja iz Udina.

U sklopu „Dana paške ovce i paškog sira“ u Lovačkom domu u Kolanu birao se najbolji paški sir. U hotelu „Pagus“ u Pagu održano je 1. savjetovanje paških ovčara na kojem su među ostalima govorili stručnjaci s Agronomskog fakulteta iz Zagreba prof. dr. sc. Jasmina Havranek i dr. sc. Nataša Mikulec na temu „Formiranje arome sira“, doc. dr. sc. Samir Kalit na temu „Utjecaj pojedinih tehnoloških koraka na kvalitetu sira i pojavu pogrešaka u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva“, a prof. dr. Josip Faričić s Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru govorio je na temu „Ekonomsko-geografski aspekti otoka Paga“.

Manifestacija završava u Gradu Novalji gdje će se održati jubilarna 10. Izložba paške ovce i paškog sira na kojoj će se dodijeliti priznanja najuspješnijim proizvođačima paškog sira i uzgajivačima paške ovce. Organizatori manifestacije „Dani paške ovce i paškog sira“ su Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Udruga uzgajivača paške ovce „Kolan“, Udruga uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira „Zaglava“ iz Novalje i Udruga uzgajivača paške ovce „Rogujica“ iz Paga. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Zadarska županija, Ličko-senjska županija, Grad Novalja, Općina Kolan, Grad Pag, Turistička zajednica Grada Paga, Turistička zajednica Grada Novalje i Turistička zajednica Ličko-senjske županije.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika