Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POSLJEDICE NEVREMENA: U KOLANU SU NASTALE ŠTETE NA AMBULANTI I LOVAČKOM DOMU

AddThis Social Bookmark Button

S dolaskom toplih dana na Pag je stigao velik broj vikendaša kako bi uredili okućnice od posljedica nedavnog nevremena. No, mnogi od njih su se neugodno iznenadili kada su otkrili da su im za nedavnog nevremena, zbog leda i bure, na kućama nastala brojna oštećenja. Najviše šteta nastalo je zbog smrzavanja vode u vodovodnim cijevima. Dok je voda u cijevima bila zaleđena nije se moglo uočiti nikakvo oštećenje, međutim, nakon što se led otopio voda je procurila, natopila zidove, parket i namještaj. Posebno su velike štete nastale na vikendicama u Mandrama i u Kolanu. Najveća šteta nastala je u ambulanti u Kolanu i u Lovačkom domu LD „Kolan“. Kako je potvrđeno u općinskoj upravi Kolana, u ambulanti su popucale instalacije na umivaoniku u liječničkoj ordinaciji i nakon otapanja leda velika količina vode se izlila na parket. Cijevi su napukle i u Lovačkom domu, a voda se probijala kroz zidove i slijevala sa stropa. Dok su procjenjivali štetu u Lovačkom domu, lovci su nosili kišobrane.
-Šteta ja velika, oštećen je namještaj, na stropu su bili tragovi izlijevanja vode iz napuklih cijevi, a tako je bilo i na fasadi. Napukle cijevi su zamijenjene novima, ali treba popraviti strop i fasadu,  kažu lovci iz Kolana.
Djelatnici Komunalnog društva Kolan su posljednjih dana popravljali oštećene vodovodne cijevi na cijelom području Općine Kolan, a u uređenju ambulante i Lovačkog doma pomagali su i djelatnici Turističke zajednice Općine Kolan, članovi DVD-a Kolan i građani. Neki su oštećenja otkrili na vrijeme, neki ih otkrivaju tek dolaskom u Mandre i svi su začuđeni štetom koja je nastala zaleđivanjem vodovodnih cijevi i posljedicama jake bure koja je puhala jedanaest dana.
-Na nekim objektima bilo je znatnih oštećenja, ali je zahvaljujući brzoj intervenciji mnogo toga popravljeno, rekao je načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe.
U Kolanu ne pamte da je nevrijeme ikada prije prouzročilo takve štete kao što se to dogodilo ove godine. Stariji mještani Kolana kažu kako su se i prije, dok je puhala hladna bura, zaleđivali potoci, bare i pojilišta na pašnjacima, ali se nikada nisu dogodile veće štete na objektima. Smatraju  kako su štete nastala jer je bura danima puhala olujnom, na udare i orkanskom jačinom, a temperatura zraka se noću spuštala i do -11 stupnjeva. No, štete na objektima su u većem dijelu popravljene, vodovodne cijevi su promijenjene i u Kolanu je sve manje tragova bure, leda i hladne zime koja će se pamtiti. Vrlo hladne zimske dane gotovo preko noći zamijenilo je lijepo, gotovo proljetno vrijeme.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika