Subota, Rujan 26, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

POVIJESNI TRENUTAK ZA STARI GRAD- NAPRAVLJEN JE PUT I TAKO OZNAČENA JEDNA OD NAJVAŽNIJIH ULICA

AddThis Social Bookmark Button

U organizaciji Grada Paga i Župnog ureda Pag uređen je veliki dio arheološkog područja Stari grad, a probijanje puta, odnosno označavanje jedne od glavnih ulica ispod nekadašnjeg castruma ima u svakom smislu povijesno značenje jer se prvi puta nakon više od četiri stoljeća može prolaziti ulicom kojom su do 15. stoljeća prolazila pokoljenja Pažana. Ulica nije označna u cijeloj širini jer je sjeverni dio ulice dio privatnih parcela, ali i ono što je napravljeno je od golemog značenja za vraćanje života Starom gradu. Nekadašnja vela ulica u Starom gradu ide smjerom sjeveroistok-jugozapad, obrnuto do Vele ulice u novom Pagu, a završava kod Velog izvora koji je jedan od najstarijih dokumentiranih izvora u Europi.

Put je uređen u skladu s katastarskim i sudskim knjigama u širini u kojoj je tamo naznačeno, a uređenje će se nastaviti obnavljanjem Velog izvora,“ rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić. „Materijal potreban za obnavljanje Velog izvora je već nabavljen i taj bi posao uskoro trebao biti završen.“

Označavanjem nekadašnje gornje vele ulice dobili su smisao i ostaci građevina, pa tako građevina koja se nalazi neposredno ispod castruma sada, s vratima na ulici, odaje dah nekadašnjeg života. U vrijeme kada se po Jadranu asfaltira i betonira sve što se stigne, organizatore uređenja Starog grada treba pohvaliti što su za uređenje puta, odnosno označavanje nekadašnje ulice koristili isključivo prirodni materijal. Treba se nadati kako će se urediti i nakaradna asfaltirana cesta koja vodi od ceste Pag-Stari grad do crkve Sv. Marije. Ta bi se cesta mogla popločati i njome bi i tada u slučaju potrebe mogla prolaziti vozila.

Gradonačelnik Fabijanić navodi kako će se uskoro označiti i sve građevine u Starom gradu što će šetnju pod tom prostoru učiniti osobito zanimljivom.

Plan je da se do Vele Gospe uredi cijeli okoliš u okolini crkve Sv. Marije kako bi Stari grad zablistao u pravom sjaju,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Druga faza uređenja Starog grada trebala bi obuhvatiti središte nekadašnjeg Paga koje se nalazilo između sadašnje ceste Pag-Stari grad i obalnog dijela Južne vale. Upravo na tom području su se nalazile neke od najvažnijih građevina kao što su Gradska vijećnica, Velika loža, Mala loža, središnji gradski trg, palača Petra Grubonića, sjedište kneza, skladišta soli, luka itd. Neke građevine u donjem dijelu Starog grada su toliko dobro sačuvane da bi označavanjem nekadašnjih ulica Stari grad doslovno oživio, a može se zamisliti kakav bi bio osjećaj šetati ulicama kojima su hodali Pažani prije više od pet stoljeća, uz građevine koje bi tek tada dobile smisao u prostoru u kojem se nalaze. Kada bi se uz gornji, uredio i donji dio Starog grada, Pag bi dobio arheološko područje koje bi po očuvanosti i spomeničkoj vrijednosti bilo bez premca ne samo na Jadranu i u Hrvatskoj, nego i u Europi.

PagPress

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika