Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

LIJEPO, BIJELO IZNENAĐENJE: NA PAG JE SLETJELO JATO OD ŠEST LABUDOVA

AddThis Social Bookmark Button

U Pag je sletjelo jato labudova i izazvalo veliku znatiželju. Od jutra do večeri prolaznici su ih hranili, a labudovi su svojim ponašanjem pokazali kako se u blizini ljudi dobro osjećaju. Prilazili su posve blizu ljudi, uzimali su hranu ih ruku, dolazili su na pozive. Jedan od labudova na vratu ima žutu ogrlicu na kojoj je zapisana oznaka - 90PA.

 

Neslužbeno, takve su oznake stavljane labudovima u zaštićenim ornitološkim rezervatima pa neki pretpostavljaju kako su labudovi stigli upravo iz nekog takvog rezervata. Promatrači  jata lijepih, bijelih labudova nagađali su odakle su mogli doći. Po jednima, labudovi su bili na Malom blatu i pobjegli su zbog požara. No, na Malom blatu nema dovoljno vode za plivanje tako velikih ptica, to je močvarno područje i ako su bili negdje u blizini Malog blata, labudovi bi se vjerojatno odlučili za Velo blato, a tamo nije bilo požara pa ni razloga za bijeg. Po drugima, labudovi su došli s nekog jezerskog područja na sjeveru, odakle su pobjegli za nedavnih izuzetno hladnih dana.

Nakon što je hladnoća popustila, vraćaju se i na tom se putu povremeno zaustavljaju kako bi se odmorili i nahranili. Neslužbeno, labudovi su označeni u Skandinaviji, no taj navod se mora provjeriti. Promatrači su mogli naučiti nešto o zanimljivom ponašanju labudova. Poznato je da uvijek lete u paru i da su, uz rode, najvjernije u obiteljskoj zajednici. Jedan par može ostati zajedno i preko pedeset godina. No, mnogima je bilo zanimljivo promatrati način na koji se hrane. Dobačeni komad kruha uzeo bi jedan labud, a nakon toga ga je prvi do njega gurkanjem kljunom  upozoravao kako je na njega red. Upozoreni labud bi se pomakao i tada bi sljedeći čekao svoj komad kruha. Tako su svi dobivali dovoljno hrane.

 

Dva labuda su očito imala najviše (dobrih) iskustava s ljudima jer su se približavali na poziv, lako su prepoznavali kruh u ispruženoj ruci, nježno su hvatali ponuđeno i jeli posve mirno.

Labudovi mogu imati raspon krila do dva metra, a najveći među onima koji su došli na Pag imao je, prema nekim procjenama, raspon krila od najviše jednog metra. No, oko često vara i ne može se znati kakav su raspon krila imali. U plićaku su, zbog kratkih nogu, djelovali nespretno, teško su se kretali i podsjećali su na patke kojima su srodnici. No, labudovi su izvanredni plivači, a zadivljujućom brzinom mogu zaroniti glavu pod more i rastežući svoj dugačak vrat, dohvatiti se hranu s dna. Labudovi su i izvanredni letači. Mogu preletjeti i preko tisuću kilometara do svojih staništa. Labudovi su se na putu prema sjeveru spustili u Pag, a uspomena na njih ostat će na tisućama fotografija i desecima video zapisa koje su napravili promatrači lijepog prizora u Južnoj vali.

 

 

 

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika