Srijeda, Rujan 23, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

NESREĆE:U VELIKOM POŽARU UNIŠTEN JE DIO ORNITOLOŠKOG REZERVATA MALO BLATO

AddThis Social Bookmark Button

Prema izvješću Vatrogasnog operativnog centra, u četvrtak oko 12: 30 sati izbio je požar u blizini Ornitološkog rezervata Malo blato nedaleko Povljane na Pagu. Požar su gasili članovi DVD-a Pag s dva vozila i članovi  DVD-a Povljana s jednim vozilom te vatrogasci JVP-a Zadar, a zbog jačine požara, u gašenje su se uključila i dva kanadera.

 

Zbog nepristupačnog terena nije se moglo zaustaviti širenje požara prema Ornitološkom rezervatu Malo blato. Zatražena je pomoć kanadera koji su doletjeli u 15:05 sati, a požar su gasili do 16:45 sati. Uz pomoć kanadera uspjelo se lokalizirati požar, a vatrogasci su nastavili s gašenjem rubnog dijela opožarenog područja.
-Kanaderi su gasili središte požara, a vatrogasci su nastavili s gašenjem rubnih dijelova opožarenog područja kako se požar ne bi proširio. Gašenje nije otežavala velika površina opožarenog područja nego vrlo težak i na nekim mjestima gotovo neprohodan teren s visokim i gustim raslinjem, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag.
Požar je zahvatio oko dvadeset hektara pašnjaka na kojem raste nisko raslinje te dio jezera Malo blato. Šime Vičević je rekao kako je prerano govoriti o šteti koja je nastala zbog požara. Procjenjuje se kako je najveća šteta nastala u rezervatu Malo blato jer je uništeno močvarno bilje u kojem se gnijezde ptice močvarice.

Malo blato se nalazi nedaleko jezera Velo blato koje je također ornitološki rezervat, međutim, vatrogasci su procijenili kako nema opasnosti od širenja požara i na to područje. Do 17:30 sati požar je ugašen, ali su vatrogasci organizirali dežurstvo uz opožareno područje kako ne bi došlo do novog izbijanja i širenja požara.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika