Nedjelja, Siječanj 17, 2021
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ČLANOVI DVD-A PAG SU SPAŠAVALI OVCE KOJE SU KROZ NAPUKLI LED PALE U LEDENU LOKVU

AddThis Social Bookmark Button

Za vrijeme snježnog nevremena, olujne i orkanske bure članovi DVD-a Pag dnevno su intervenirali dvadesetak puta u svim mjestima na području Grada Paga, a u srijedu, kada se vrijeme malo smirilo imali su i jednu neugodnu intervenciju. Pozvani su kako bi spasili ovce i janjad iz stada „Paške sirane“ koje su kroz led pale u zaleđeno pojilište. U 16:44 sati zaprimljena je dojava da su ovce kroz led propale u veliku lokvu. Pripadnici DVD-a Pag su uspjeli spasiti deset ovaca, sedam ih je uginulo, a uginula su i dva janjca. Sedamnaest ovaca i dva janjeta prelazili su zaleđeno pojilište, no led je napuknuo i ovce i janjad su pali u ledenu vodu.
-Intervenirali smo u različitim situacijama, ali ovo je bilo posebno neugodno iskustvo. Uspjelo se spasiti deset ovaca, ali ih se utopilo sedam, a utopila su se i dva janjeta. Bili bi smo sretni da smo mogli spasiti sve ovce i janjad, ali to nije bilo moguće jer je voda bila vrlo hladna i smrznuli su se, rekao je Šime Vičević, zapovjednik DVD-a Pag.
Vatrogasci su stigli vrlo brzo nakon dojave. Spašavajući ovce prelazili su krhkim ledom riskirajući tako da i sami padnu u vodu. Izvukli su deset prestrašenih i promrzlih ovaca koje su ovčari „Paške sirane“ odmah smjestili u zatvoren prostor i osušili ih. Ostavili su ih na toplom i sigurnom.
-Ne znamo zašto su ovce i janjad prelazili preko zaleđene lokve jer u normalnim okolnostima to ne bi napravile. Jedna od pretpostavki je da ih je prestrašio čagalj koji se na Pagu često pojavljuje i nanosi velike štete u ovčarstvu, rekao je Šime Vičević.
Na Pagu je jedanaest dana puhala olujna bura s orkanskim udarima,  padao je i snijeg, a temperatura zraka se noću spuštala do -10 stupnjeva. Nakon što je stiglo izvješće DHM-a o snježnom nevremenu i olujnoj buri gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je sazvao sastanak predstavnika Civilne zaštite te svih gradskih institucija i na tom su sastanku podijeljena zaduženja. U DVD-u Pag je uvedeno cjelodnevno dežurstvo i vatrogasci su bili u stanju pune pripravnosti, a kada je zapuhala ledena bura na intervencije su izlazili i dvadesetak puta dnevno. Dovozili su vodu stanovnicima mjesta u kojima su pukle vodovodne cijevi, dovozili su vodu na pašnjake jer su sve lokve i pojilišta bila zaleđena, pomagali su vlasnicima kuća u spašavanju prozora i vrata, davali savjete kako spriječiti štete, prali su elektroinstalacije na 110 kW dalekovodu. U jedanaest dana koliko je trajalo nevrijeme u Pagu je deset dana dolazilo do višesatnih nestanaka struje što je bio velik problem jer mnogi građani u svojim kućama imaju grijanje na struju. Vatrogasci su prali elektrovodove i za najjače bure i samo zahvaljujući tome u Pagu je bilo struje.
-Uvijek smo spremni intervenirati jer imamo dobro obučenu i opremljenu ekipu koja na mjesto požara, nesreće ili nekog drugog događaja stiže za nekoliko minuta, rekao je Vičević.
Članovi DVD-a Pag su bili oslonac svima kojima je za nevremena trebala pomoć. Pripravni na sve, profesionalno su obavljali zadatke i spriječili su ili umanjili štete od bure i hladnoće. Iskazali su se željom za pomaganjem, izvanrednom koordinacijom i spretnošću. Članovima DVD-a Pag kao da ništa nije bilo teško i svaki su zadatak obavili do kraja, bez obzira na okolnosti.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika