Četvrtak, Prosinac 03, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

KAKO SAČUVATI TAJANSTVEN PORTAL, NAJVRIJEDNIJI UMJETNIČKI SPOMENIK U PAGU?

AddThis Social Bookmark Button

Pag portalNa ulicama i trgovima Paga nalaze se brojni portali plemićkih obitelji, vojskovođa, crkve, kneževa i sl. i oni su osobita vrijednost na koju se, nažalost, ne obraća dovoljno pažnje. Prepušteni su vremenu i uništenju.

Izrada odljeva bilo bi jedno od rješenja kojima bi se te goleme povijesne vrijednosti sačuvale. Među ostalim portalima, djelovanjem vremena ugrožen je i onaj što se nalazi na ulazu u Knežev dvor iz Vele ulice. Taj portal se smatra najvrjednijim umjetničkim spomenikom u Pagu, a tematski je jedinstven na Jadranu. Dok je simbolika gornjeg dijela portala jasna, ono što se nalazi u podnožju izaziva znatiželju i nameće mnoga pitanja. Izrada portala pripisuje se kiparu i graditelju Ivanu Pribislavljiću jer je po nekim elementima izrade blizak reljefu na stubištu crkve  Sv. Ivana u Šibeniku kojeg je radio Pribislavljić. Ivan Pribislavljić je bio jedan od suradnika Jurja Matejeva Dalmatinca među kojima su primjerice bili Lorenzo Pincino, Antonio Busato, Petar Berčić i Andrija Aleši. Juraj Matejev Dalmatinac je 1441. godine došao iz Venecije zbog gradnje Katedrale u Šibeniku i tada se prvi puta u dokumentima spominje i Pribislavljić. Među njegova samostalna djela povjesničari navode dijelove portala za crkvu San Francesko u Ankoni, kapelu Sv. Barbare u Šibeniku  (1447-51.), stube na crkvi Sv. Ivana (1460.) i portal Kneževog dvora u Pagu (1467.).

Neki povjesničari smatraju kako je portal rađen pod jakim utjecajem Jurja Dalmatinca, a kao dokaz tome navodi se luneta s likovima golih dječaka. No, što portal zapravo prikazuje? Na gornjem dijelu portala je prepoznatljiv znak paškog kneza Thome Georgia kakav se nalazi i na kuli Skrivanat. No, ispod tog dijela portala nalazi se savršena klesarska minijatura izvanredne kompozicije čije je značenje nerazjašnjeno. Kipar je izradio dvije utvrde (grada) u podnožju kojih se nalazi kuća. Utvrde se nalaze na stjenovitoj obali. Između utvrda je more, a posred mora je vidljiv ostatak nečega što je nažalost uništeno. U moru podno grada na jugozapadnom dijelu portala nalaze se dvije, savršeno precizno izrađene galije, bogato opremljene, s raširenim jedrima.

Povjesničari se ne mogu složiti što predstavlja taj dio portala i što su simboli na njemu značili naručitelju (knez Thoma Georgio) ili kiparu. Gradove prikazane na portalu ni po čemu nije moguće prepoznati jer nije naznačena nikakva karakteristična građevina, na njima nema natpisa niti bilo čega što bi moglo objasniti motive tog dijela portala. Vrijeme čini svoje i portal se uništava, a osobito je djelovanje korozije vidljivo u posljednjih desetak godina. Naime, na fotografiji iz 2001. godine ornamentika koja  uokviruje portal je jasno vidljiva u svakoj pojedinosti, a danas su neki dijelovi posve nestali.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika