Utorak, Prosinac 01, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ZIMSKE RADOSTI: MJEŠTANI KOLANA SU ZA ORKANSKE BURE SKUPLJALI RIBE

AddThis Social Bookmark Button

Orkanska bura koja je puhala prethodnih dana prouzročila je velike probleme sa strujom, odvijanjem cestovnog i pomorskog prometa, ali je donijela i neke, pomalo zaboravljene zimske radosti. Bura je izbacivala ribu na plaže. Mještani Općine Kolan su se dobro obukli, po buri su došli do plaža i prikupili su velike količine smrznute ribe.

-I to smo doživjeli, opet puše bura kao iz legendi naših starih, kao iz sjećanja naših didova i baba, kao one bure iz dana kad su današnji stari bili mladi, bura koja puše takvom snagom i brzinom i puše danima takvom silinom da puno velikih riba i sipa izbacuje, smrznutih, na škari i na plažama od Zrća do Paga, rekao je Ivo Butković, direktor Turističke zajednice Općine Kolan.
Butković kaže kako je Šime Šupraha sakupio više od deset kili sipa,  arbunov, svaki od pol kila i veći, gruga od dva kila, ribe su nakupili i Vojko Čemeljić, Frane Oštarić, Mladen Mirčić, a i puno drugih.
-Uistinu nije lako po buri skupljati ribu. Mora se hodati uz more koje divlja, pod udarima bure koji prolijevaju silnim morem, a ruke se smrznu, rekao je Butković.
Butković kaže kako ni ribi u moru po nevremenu nije lako. Jaka bura izmiješa more koje je na površini jako hladno, a hladno more se spušta prema dnu, a ono toplije se podiže s dna prema površini i sve to izludi ribu koja izgubi orijentaciju, onemoća i završi na kopnu.
-Za razliku od ribe kojoj po ovakvoj buri ni u moru nije lako, lako je nama danas, iako je nepogoda velika. Imamo auta, kvalitetno grijanje u kući, solidne i čvrste kuće, struju, mobitele, informacije, imamo organizirane vatrogasce i komunalne službe, Općinu koja je u pripravnost stavila svoje resurse, imamo čizme i kabanice, ribarska i kišna odijela. A naši stari? Život od prije pedeset, sto, dvije stotine i više godina? Kako je bilo našim precima kada bi puhale ovakve bure? Kakva je to žilava opstojnost bila, u suhozidnim kućama, s ognjištem koje se najviše grijalo dimom, bez robe, često gladni. Ova bura i hladnoća neka nas malo vrate u ta davna doba kada je klima bila surovija, kad su uvjeti života bili teži, ali i kad su ljudi bili čvršći, ogrubjeli, navikli na teški život i nedaće, rekao je Butković.

 

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika