Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

ORKANSKA BURA PARALIZIRALA JE ŽIVOT NA PAGU-NESTALO JE STRUJE, A U NEKIM NASELJIMA I VODE

AddThis Social Bookmark Button

U noći od ponedjeljka na utorak na Pagu je zapuhala olujna bura s udarima orkanske jačine koja je prouzročila brojne štete na obiteljskim kućama i paralizirala život u otočnim mjestima. Ujutro je nestalo struje, a mnoga naselja na otoku nisu imala vodu jer su se smrznule vodovodne cijevi. Iz kuća su izlazili samo oni koji su morali.

 

Struja je došla oko 14:30 sati. Do 14: 45 sati nije bilo internetske veze, a mnogi su imali problema s korištenjem mobilnih telekomunikacijskih uređaja jer je povremeno nestajalo signala. Struje je nestalo i u ambulanti koja je od županije zatražila agregat, ali ga nije dobila. U osnovnoj i srednjoj školi nije održana nastava jer je u školama grijanje na struju i za održavanje nastave je bilo prehladno. Članovi DVD-a Pag su imali četrnaest intervencija na obiteljskim kućama, a nosili su vodu u naselja u kojima su se smrzle vodovodne cijevi, najviše u naselja Proboj, Košljun, Miškovići, Staru Vas. Vodu su nosili i na pašnjake jer su se zaledile sve bare i pojila. Nije radila ni većina državnih, županijskih i gradskih ureda.
-Kada nam je stigla prva najava pogoršanja vremena održan je sastanak predstavnika svih gradskih i državnih institucija i Civilne zaštite i tada su podijeljeni zadaci. Na vrijeme smo reagirali kada je pao snijeg, a sada smo spremno dočekali i ovaj nalet nevremena i jake bure. Na vrijeme je opran dio dalekovoda i samo zahvaljujući tome Pag je dobio struju. Bura je bila izuzetno jaka i sve su službe bile u pripravnosti, a tako će ostati do poboljšanja vremena. Žao mi je što nam Županija nije dostavila agregat za ambulantu, jer ambulanta ne može raditi bez struje i taj problem moramo riješiti, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Zbog jake bure obustavljena je trajektna veza Žigljen-Prizna, katamaranska veza Novalja-Rijeka, a Paški most je bio zatvoren za sav promet. Pag je bio potpuno odsječen od kopna. Štete na obiteljskim kućama zabilježene su u gotovo svim dijelovima grada. Pod naletima bure pucali su dijelovi krovova, stakla na prozorima, a ponegdje je bura otrgnula cijele prozore. U staroj gradskoj jezgri na nekoliko je kuća bura otrgnula oluke. Posljedice jake bure mogle su se vidjeti uz naselje drvenih baraka na Bašaci gdje je livada uz naselje bila puna ostataka krovnih konstrukcija, prozora i stakla. Bura je probila vrata na Kneževom dvoru, no većih šteta nije bilo jer je Mjesni odbor brzo reagirao, pozvani su djelatnici tvrtke „Pag II“ koji su uspjeli zatvoriti vrata i osigurati ih od novih udara bure. Većinom otočnih prometnica bilo je gotovo nemoguće prometovati. Zbog jakih bočnih udara vjetra promet preko serpentine, na cesti Pag-Novalja bio je vrlo rizičan, a pri jačim udarima bure i nemoguć. Zalihe drva za ogrjev u mnogim su kućanstvima pri kraju. Narudžbe za nove količine drva stalno stižu, ali dobavljači ne mogu drva prenijeti iz Zadra do Paga. Procjenjuje se kako je bura puhala jačinom od preko 200 km/sat, a neki  smatraju kako su udari bure između 3:00 i 6:00 sati prelazili i 240 km/sat. Ako je tako, onda je to najjača bura u Pagu od veljače 1994. godine. No, to će se znati tek kada se očitaju podaci na Ravnama. Na plažama je bura nabacala goleme količine riba koje su mnogi skupljali.

    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika