Nedjelja, Rujan 20, 2020
   
Tekst

Pretraga PagPress sustava

U SEZONI MUŽNJE OVACA "PAŠKA SIRANA" ĆE PROIZVESTI 13 TONA PAŠKE SKUTE

AddThis Social Bookmark Button

U sezoni mužnje ovaca koja je na Pagu počela u siječnju, "Paška sirana" će proizvesti 13 tona skute, albuminskog sira koji se dobiva od sirutke preostale nakon proizvodnje Paškog sira. Nekada se skuta teško prodavala i ovčari su je uglavnom besplatno dijelili rodbini, prijateljima i susjedima, a za jelo su je koristili gotovo isključivo otočani. No, posljednjih godina paška skuta se u velikim količinama prodaje u cijeloj Hrvatskoj, vrlo je tražena i postala je novi otočni specijalitet.
-Skuta pripada kategoriji mekanih sireva s rokom trajanja do deset dana i sadrži sastojke koji pomažu imunološkom sustavu tako da je vrlo zdrava. To je sezonski proizvod i radi se od siječnja do srpnja, za vrijeme mužnje ovaca, rekla je Martina Pernar, voditeljica marketinga u „Paškoj sirani“.
U vrijeme mužnje u „Paškoj sirani“ se dnevno preradi 5. 000 litara ovčjeg mlijeka. „Paška sirana“ ima stado od 3. 000 ovaca, najveće na otoku, međutim od svojeg stada dobije samo petnaest posto ovčjeg mlijeka potrebnog za proizvodnju Paškog sira i skute.   
-Za proizvodnju Paškog sira i skute „Paška sirana“ koristi mlijeko koje dobiva od svojeg stada, ali ovčje mlijeko se otkupljuje i od oko dvije stotine kooperanata, odnosno obitelji s otoka Paga koje se bave uzgojem ovaca, navodi Martina Pernar.
Skuta se na Pagu jede bez posebne pripreme, ponekad pomiješana sa šećerom ili umočena u bijelu kavu. U posljednje se vrijeme, osobito u restoranima, od skute rade i razni kolači, posebno štrudle.
-Skuta s Paga je vrlo cijenjena, a tajna njenog okusa je u mlijeku paške ovce koje je posebno i ne može se dobiti umjetnim putem. Pag je kamenit i krševit otok na kojem raste ljekovito i aromatično bilje kao što je kadulja, lavanda, kopar i ružmarin na kojeg bura raznosi sol. Paška ovca jede bilje koje je prekriveno posolicom i to je ono što mlijeko paške ovce čini posebnim, kaže Martina Pernar.
Skuta se radi samo od mlijeka paške ovce i zbog toga se može proizvesti u ograničenim količinama, znatno manje od onoga što bi se moglo prodati. Najviše skute „Paška sirana“ proda na Pagu, te u Rijeci, Zadru i Zagrebu.


    

zanimljivosti

Fotografija te vodi u galeriju!

Prijava korisnika